Meer dan één procent van de mensheid is met geweld ontheemd: VN

Een recordaantal van 79,5 miljoen mensen wereldwijd – oftewel meer dan één procent van de hele mensheid – is eind 2019 ontheemd geraakt als gevolg van een conflict of vervolging, aldus de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties.

De Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor Vluchtelingen (UNHCR) zei in zijn jaarlijkse “Global Trends”-rapport dat het aantal asielzoekers, binnenlandse ontheemden en vluchtelingen met bijna negen miljoen is gestegen ten opzichte van een jaar eerder – de grootste stijging van zijn records.

Volgens UNHCR is de stijging te wijten aan een nieuwe manier om mensen te tellen die uit Venezuela ontheemd zijn geraakt en aan een “verontrustende” nieuwe ontheemding in de hardnekkige probleemgebieden van Congo, het Sahelgebied van Afrika, Jemen en Syrië, die alleen al goed waren voor meer dan 13 miljoen mensen die in beweging zijn.

Terwijl het totale aantal mensen dat met gedwongen ontheemding wordt geconfronteerd, is gestegen van 70,8 miljoen eind 2018, waren er vorig jaar zo’n 11 miljoen “nieuwe ontheemden”, waarbij de armere landen tot de meest getroffen landen behoren.

Volgens de UNHCR is het aantal gedwongen verplaatsingen bijna verdubbeld van 41 miljoen mensen in 2010, en vijf landen – Syrië, Venezuela, Afghanistan, Zuid-Soedan en Myanmar – zijn de bron van bijna tweederde van de ontheemden in het buitenland.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: