India, China toename van de voorraad kernwapens in het afgelopen jaar

India en China hebben het afgelopen jaar hun kernwapenvoorraad vergroot, terwijl alle andere nucleair bewapende landen zoals de VS, Rusland en Frankrijk hun arsenaal verder hebben gemoderniseerd, volgens een rapport van het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

India verhoogde zijn aantal kernkoppen van naar schatting 130-140 in 2019 tot 150 in 2020, terwijl China zijn kernvoorraad verhoogde van naar schatting 290 kernkoppen tot 320 in dezelfde periode, aldus het SIPRI-rapport.

China en Pakistan, die een geschatte voorraad van 160 kernkoppen hebben, hebben individueel meer kernkoppen dan India, voegde het rapport toe.

China moderniseert zijn kernarsenaal en ,,ontwikkelt voor het eerst een zogenaamde kerntriade, die uit nieuwe land- en overzeese raketten en nucleair geschikte luchtmacht wordt samengesteld,” zegt het bovengenoemde rapport. Enerzijds, verhoogden India en Pakistan allebei de grootte en de diversiteit van hun kernwapens, tekende het op.

Het rapport, dat op maandag werd gepubliceerd, komt te midden van een aan de gang zijnde impasse tussen India en China langs hun betwiste grens.

Wereldwijd, bezaten negen staten samen een geschatte 13.400 kernkoppen aan het begin van 2020, een lichte daling op 2019, zei SIPRI. De daling was grotendeels te wijten aan de ontmanteling van vervallen kernwapens door Rusland en de Verenigde Staten – die samen nog steeds meer dan 90 procent van de wereldwijde voorraad bezitten.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: