Dierenasiel meldt toename van gedumpte dieren

Nu de prijzen in de winkels fors zijn gestegen, en ook de kosten van voeding voor huisdieren zijn verdubbeld, neemt het aantal dieren dat voor de poort van het dierenasiel wordt gedumpt toe. De organisatie, die zelf al extra hard werkt om de bestaande dieren te accommoderen in deze crisissituatie van de total lockdown noemt deze ontwikkeling, met enige voorzichtigheid, nu al een drama. Linda A-Tjak, fondsvormer, projectmanager en voorlichter van het dierenasiel, merkt op dat met de donaties nu veel minder voer ingekocht kan worden. “We waarderen de mensen die aan ons denken, en ook met een zak rijst zijn we blij”, laat A-Tjak weten. Het aantal zwerfhonden blijft echter een probleem voor de dierenbescherming. Behalve de voeding zijn er ook de kosten voor medische behandeling. De organisatie geeft de voorkeur aan het laten steriliseren van de dieren die dan worden teruggeplaatst.

Tot de nok vol
Dierenbezitters bellen steeds vaker om hun hond of kat te brengen voor het asiel. A-Tjak vertelt dat dit niet een ontwikkeling is waar het asiel zich voor leent. “We zitten tot de nok vol en er kan geen hond meer bij, anders wordt het een dieronvriendelijke situatie.” Gisteren plaatste iemand drie kleine poezen bij ons voor de deur en vandaag waren dat er vier in een doos. Enkele dagen daarvoor was het een moederhond met enkele puppy’s waarvan twee zijn overleden.

Katjes in de sloot

In Paranam vond een vrouw een kitten die als enige een verzuippoging heeft overleefd. “Mensen hebben een tas vol kittens in een sloot gegooid.” De vindster nam daarna contact op met het dierenasiel. A-Tjak vertelt dat het asiel zulke kleine dieren niet kan opnemen, omdat daarvoor een verzorging van 1×24 uur nodig is en  adviseert dat in zulke gevallen een vrijwilliger gezocht wordt die die zorg op zich wil nemen.

Alternatieve voeding

De hoge prijzen dwingen mensen om over te stappen op rijst in plaats van dierenvoeding. Voor de vitaminen stelt A-Tjak het mixen van groenten door de rijst voor met als het kan stukjes vlees. ‘Afvalvlees’ kan ook een goed alternatief zijn, maar zelfs afvalvlees wordt nu een luxe want iedereen zoekt nu naar afvalvlees. “Veel van de mensen die blikjesvoer kochten, zijn nu op zoek naar afvalvlees. Dus ook het afval raakt op”, zegt A-Tjak bezorgd.

Poezen
Ondanks dat poezen iets moeilijker rijst eten, zijn er weinig andere alternatieven. “Op een bepaald moment zullen zij de rijst met een beetje vlees wel moeten eten, want honger maakt rauwe bonen zoet.”

Dumpen

A-Tjak raadt het dumpen van dieren af. “Als je ze niet meer kan verzorgen, bied je dier dan aan op facebook.” Dieren aanbieden aan het asiel is niet mogelijk want in verband met de voorzorgsmaatregelen met betrekking tot het Coronavirus en de lockdown is het asiel gesloten. Hoewel er mensen zijn die regelmatig bellen om een dier te adopteren moet A-Tjak ‘neen’ verkopen omdat het asiel gesloten is uit voorzorgsmaatregelen. “We moeten ons personeel ook in bescherming nemen.” Ook de dierenambulance rijdt momenteel niet. De mensen die een dier in nood zien en bellen, worden vriendelijk gevraagd om in zulke gevallen het dier zelf naar de dierenarts te brengen omdat die wel open zijn. “Wij draaien ondertussen verder om onze dieren in leven te houden”, aldus de voorlichter van het dierenasiel.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: