Stutgard blijft bij standpunt: “Maatregelen te zwaar”

Voedseltechnoloog Ricky Stutgard blijft bij zijn standpunt dat de maatregelen om het Coronavirus te bestrijden te zwaar zijn. “Het is zelfs erger geworden, want nu moet je zelfs volgens de eerste letter van je familienaam het huis uit. Volgens de nieuwe regel mag ik pas vrijdag inkopen doen en die informatie hoorde ik pas zondag, terwijl ik zonder brood zat. In plaats van op de maandag kan ik pas vrijdag inkopen doen.”

Zuid-Afrika

Stutgard zegt dat dit systeem hem doet denken aan het apartheidssysteem van Zuid-Afrika, waarbij via een pasjessysteem de bewegingen van delen van de bevolking werden beperkt. Wie zonder pas was, werd gearresteerd. Stutgard zegt naar de voorlichter van politie te hebben geluisterd. “Hij gaf aan dat wie zonder ID pas zich buiten in het openbaar begeeft op een dag dat je niet aan de beurt bent, je een boete krijgt van SRD 25.000 of een gevangenisstraf van 6 maanden.” Stutgard geeft een voorbeeld van een moeder met 5 kinderen, die moet hosselen voor de kost en bij arrestatie haar kinderen dan 6 maanden niet ziet. Wat moet er dan met de minderjarige kinderen gebeuren, vraagt Stutgard. Hij wijst op het ongemak die het pasjessysteem in Zuid-Afrika veroorzaakte, dat resulteerde in protestacties waar in het begin 20.000 mensen aan deelnamen.

Stutgard verwijst ook naar de uitspraak van Mike Pompeo dat Suriname de verkiezingsuitslag moet respecteren. “Ik heb de indruk dat dit pasjessysteem er is om de bewegingsvrijheid van de Surinamer te beperken met het doel om de verliezende partij zoveel mogelijk aan de macht te houden. Volgens Stutgard speelt op de achtergrond ook de rechtszaak van de president een rol. “Ik zie aankomen dat men dit steeds gaat verlengen om de winnende partijen tegen te houden.”

Overdrijven
Stutgard zegt dat hij niet vindt dat hij overdrijft. “Het is normaal dat niet iedereen het met je eens zal zijn.” Kijkend naar het aantal mensen in Italië dat het Coronavirus niet heeft overleefd, zegt Stutgard dat de aantallen wel schokkend zijn, maar dat het 4 procent is van de bevolking. “In zowel Spanje als Italië gaat het vooral om gevallen in tehuizen waar de mensen elkaar infecteren. In Suriname hebben we geen duizenden, maar 137 positief geteste gevallen en 2 overleden personen en dat is 1.4 procent.” Stutgard verwacht geen toename vanwege een rustperiode per 31 maart. Volgens Stutgard hielden mensen door de verkiezingssfeer geen rekening met de hygiëne en de social distance, waardoor mensen elkaar hebben geïnfecteerd. “Ook de leiders die met de regels kwamen, hielden zich niet aan de regels.” Volgens Sturtgard moet geteld worden 14 dagen om het moment van besmetting vast te stellen. Volgens de microbioloog zijn de meeste gevallen tijdens en na de verkiezingen ontstaan. Hij merkt op dat tot 3 dagen na de verkiezingen de regels van social distancing niet werden opgevolgd en verwacht nog tot 15 juni positieve gevallen. Volgens een berekening van Stutgard zijn op basis van mededelingen van het Covid Managementteam 75 procent van de geregistreerde gevallen niet ziek. Hij maakte een berekening toen er 122 gevallen waren, 84 personen behoren gezond te zijn, terwijl 28 ziek zouden moeten zijn. “De literatuur geeft aan dat 85 procent van de zieken zonder medicatie beter worden.” Het aantal zieken daalt dan van 28 naar 24 volgens de berekening van de microbioloog. “Dat betekent dat 4 personen serieus ziek worden.” Stutgard zet dit aantal af tegen het percentage dat wereldwijd komt te overlijden. Dit rondt hij af naar 6 procent en stelt vast dat dit voor Suriname op 1 persoon komt.

Verkeersdoden

Stutgard vraagt zich het volgende af. “Moeten we dan zulke maatregelen treffen dat 1 persoon op die wijze komt te overlijden?”, vraagt hij zicht af. Hij merkt op dat er in het verkeer elke week iemand overlijdt en geeft als voorbeeld het afgelopen jaar. “In 2019 kwamen 80 mensen om in het verkeer.” Stutgard concludeert dat hij de maatregelen te zwaar vindt om het hele land af te sluiten. Ook vindt hij dat Suriname de situatie met Brazilië niet moet vergelijken, omdat “wij in Suriname niet in krotten op elkaar wonen, zoals in Brazilië”. Ook de hygiëne en sanitaire voorzieningen ontbreken in ons buurland. “Als iemand daar ziek wordt, raakt de boel geïnfecteerd. Wij hebben hier geen gettosituatie”, stelt Stutgard. De microbioloog trekt dan ook de slotconclusie dat van de situatie een hype gemaakt wordt en vreest dat de economie onherstelbare schade wordt aangedaan. “De autoriteiten moeten voor rust zorgen en de winkels langer openstellen volgens de normale werkuren. Het Covid-19 Team moet ervoor zorgen dat de hygiënemaatregelen in acht worden genomen en dat de mensen hun weerstand op peil houden door groente en fruit te eten”, aldus de microbioloog

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: