Derde Corona-slachtoffer thuis overleden

Op de persconferentie van het Covid-19 Management Team van vrijdag 12 juni deelde Dr Vrede mee dat de derde persoon die het leven liet tengevolge van het corona virus, thuis ziek werd en vandaag overleed.

Gisteravond klom het aantal besmette personen met 24. Daarvan zijn 11 personen afkomstig uit het inheems dorp Sipaliwini aan onze zuidgrens dichtbij Brazilie; deze mensen werden tijdens een missie van de Medische Zending en het AZP positief getest. Slechts 1 of 2 van de 24 positief geteste gevallen gisteren betrof mensen die reeds in quarantaine waren.

18 personen die vandaag positief bevonden werden waren allen van Paramaribo. Vandaag zijn er ook 17 personen uit Residence Inn ontslagen na een exit screening, en morgen volgen er weer ontslagen, wat allemaal weerspiegeld zal worden in de cijfers op de covid-19 website (minder active cases).

Vrede verduidelijkte dat repatrianten niet getest worden na de periode van quarantaine, omdat als je 14 dagen lang geen symptomen hebt gehad, het duidelijk is dat je niet besmet bent. Ook gaf hij aan dat we voortaan liever kunnen spreken van physical distancing (fysieke afstandelijkheid) dan van social distancing, omdat de laatste benaming teveel kan gaan lijden tot of lijken op sociale isolatie, wat niet de bedoeling is.

Een andere aanpassing die gemaakt is nu, is dat men patienten die ontslagen worden (na de 14 dagen isolatie) niet meer aan twee tests onderwerpt om aan te tonen dat ze niet meer ziek of besmet zijn, omdat er vaak een klein beetje van het virus blijft hangen, maar die is niet genoeg om een ander te besmetten of er zelf ziek van te worden. Dan is de besmettelijkheid dus niet langer gekoppeld aan een positieve test. Wel worden die mensen geacht nog minstens 5 tot 7 dagen thuis te blijven, wat betekent dat een persoon die positief getest wordt, na 3 weken weer volledige bewegingsvrijheid krijgt.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: