Bittere pillen

Een beresterke Haïtiaanse straathandelaar in Paramaribo, sjouwend met landbouwproducten die op het hoofd, over de schouders, op de armen en in de hand gedragen worden. Zo wordt er dagelijks huis aan huis landbouwproducten, meestal eigen teelt verkocht.”

Hoe de storm te overleven?

Een buurtbewoner van de Plutostraat in het Ressort Rainville: “Haast elke dag kwamen er Haïtiaanse straatventers met landbouwproducten langs. En zij maar zeuren: ‘bai no, bai no!’ Ik heb ze sedert de strakke lockdown niet meer gezien. Ook zij zijn vanwege het Coronavirus, immobiel gemaakt. Ik vraag mij af hoe deze harde werkers de economische- en de Coronastorm storm zullen overleven.”

Informele sector

“De bedrijvigheid is op z’n kop gezet. Kleine, vaak huisvlijt, eenmansbedrijven, krantenverkopers, venters, straathandelaren, goudopkopers, valutajongens worden op de hoop van hosselaars gegooid. Er wordt nauwelijks aan informele sector gedacht en omgekeken.”

Voorschriften slikken

Hoewel de informele sector een enorm aandeel heeft in de bedrijvigheid, wordt zij niet als belangrijk erkend. Deze groep mensen staat op eigen benen. Zij maakt het minst van gebruik van overheidsmiddelen om in hun onderhoud te voorzien. Zij moeten de bittere pillen die de regering voorschrijft zonder water of ander glijmiddel slikken. Hierdoor verslikt de informele sector zich.”

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: