Riad Nurmohamed: Er dreigt een humanitaire ramp te ontstaan door het beleid deze regering

Binnenlandse groente- en fruitproductie moet gestimuleerd worden

In gesprek met Dagblad Suriname zegt herkozen VHP-parlementariër Riad Nurmohamed dat het beleid van de regering kan leiden tot een humanitaire ramp in Suriname.

Slecht beleid

“De maatregelen tegen het Coronavirus zijn simpel. Er bestaat nog geen vaccin ertegen. Dus je moet je houden aan social distance en een mondkapje opdoen. Handhygiëne speelt ook een essentiële rol. Verder kan men niets doen. Europese landen en overige goed ontwikkelde landen hebben het bewezen dat het kan zonder total lockdown. In Suriname wordt alles gesloten. Heel veel bedrijven zijn aan de rand van afgrond. Er dreigen voedseltekorten te ontstaan. Gezinnen in volksbuurten zitten in grote problemen. De winkels zijn gesloten, maar erger nog ze hebben het geld ook niet. Mensen hebben niet genoeg eten, vooral families met veel kinderen. Er zijn organisaties die proberen te helpen met een pakketje, maar dat is vaak maar een druppel op een hete plaat. Het is niet alsof dit probleem is ontstaan met Covid-19. Het volk is niet vergeten hoe desastreus het beleid ervoor al was. Financieel economisch is ons land kapot gemaakt.”

Meer productie

Landbouwers, bedrijven in het pluimvee, zoals eieren- en kippenteelt, dienen juist gestimuleerd te worden. Maar al voor het pandemie was het beleid niet faciliterend. “Wat zien wij nu, door de ondoordachte maatregelen, zoals een totale lockdown, worden de kleine ondernemers helemaal kapot gemaakt. De voedselvoorziening is het meest belangrijkst op dit moment. Alle landbouwers en voedselproducenten moet voorzieningen krijgen waarmee zij hun productie kunnen verdubbelen. Er moet veel meer productie zijn. Het heeft geen zin om te importeren, want bij dit virus is weerstand het allerbelangrijkst. Mensen moeten meer fruit en groente gebruiken. Maar de productie moet gestimuleerd worden. De regering moet met een integraal plan van aanpak komen. Maar we zien dat de beleidsmakers vanuit een kamer maatregelen treffen zonder na te denken hoe zwaar de gevolgen zijn voor de gewone man op straat. Die heeft geen vast salaris. Die kan niet voor maandenlang inkopen doen en opsparen.”

Weerstand

“Het Covidvirus kan je niet met paracetamol, maar met meer weerstand verslaan. De symptomen verschillen voor meer dan 80 procent van de besmette personen niet veel van een normale griep. Koorts, vermoeidheid en griep zijn enkele symptomen. Het belangrijkste is dat je weerstand goed moet zijn. De regering heeft als taak het volk van ons land die voorlichting te geven. Maar de meest kwetsbare groepen, zoals ouderen, moeten ook opgevangen en of tegemoet gekomen worden. We zien steeds vaker dat die groep niet genoeg middelen op voorraad heeft. Vooral mensen met onderliggende ziekten kunnen ernstig ziek worden. In ons land lijden veel mensen aan chronische ziekten, dus een reëel gevaar is aanwezig. Maar met een goed en doordachte plan is dit virus wel aan te pakken en te beheersen. Landen hebben dat al bewezen. Waarom zou bijvoorbeeld een district Coronie, die bij wijze van spreken geen besmetting heeft, in lockdown moeten gaan. Je kan dan alleen de grenzen van Coronie bewaken. Tientallen mensen zijn voor 25 mei in dienst genomen. Waar zijn alle duizenden mensen bij de overheid. Waar is het Leger. Dit is precies waar bij het leger kan helpen. Of is het leger alleen bedoeld om bussen te rijden? De minister van Defensie had toch een grote mond, waar is hij nu. Nu zien we niemand meer”, besluit Nurmohamed.

SAM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: