Directeur Salmo van Sozavo belooft hulp in versneld tempo

Directeur Salmo van Sozavo gaf op de persconferentie van het Covid-19 Management Team gedetailleerd uitleg over alle activiteiten waarmee haar ministerie druk bezig is om de hulpbehoevenden in het land tegemoet te komen.

Zo gaf ze mee dat er reeds 10.250 zwakke huishoudens in kaart zijn gebracht, maar ook duizenden mensen die zijn aangesloten bij het Sozanet. Mensen in acute nood zijn ook reeds zoveel als mogelijk in beeld gebracht, en van dat alles wordt nu 1 lijst gecompileerd zodat er geen overlappingen plaatsvinden. Wie reeds geregistreerd heeft, onderstreepte ze, moet dat niet weer doen, dat is niet nodig, en wie nog niet geregistreerd heeft kan dat alsnog vanaf donderdag 11 juni op het sms/app nummer 872-6809. Dit geldt uitsluitend voor mensen die werkloos of niet werkend zijn vanaf vóór 15 maart 2020, EN geen andere steun vanwege de overheid ontvangen. Doorgegeven moet worden het ID nummer, de gezinsgrootte, uw telefoonnummer, uw adres/woonplaats/district. Deze mensen zullen in aanmerking komen voor 1 of 2 pakketten (gezin tot 5 personen:1 pakket, gezin groter dan 5 personen: 2 pakketten) bevattende heel wat levensbehoeften waaronder rijst, olie, zout en suiker, pesi en bruine bonen, sardien, doperwten, blom, kip en meer.

Wanneer de pakketten bezorgd of opgehaald (deze personen worden uitgenodigd daartoe) worden moet men zijn/haar ID EN familieboek kunnen overleggen en de covid regels in acht nemen. 

Er zijn ook 45 opvanginstellingen die in aanmerking zullen komen voor deze hulp, het gaat dan om kinderopvanghuizen en tehuizen voor mensen met een beperking. Ook is Sozavo bezig subsidie-mogelijkheden uit te werken.

Vanaf donderdag 11 juni wordt de betaling van de AKB hervat. Eerst zal het restant van de reguliere AKB uitgekeerd worden, en daarna de extra SRD 1000 covid-toelage. Creches, peuterscholen en sociale instellingen, maar ook andere groepen zoals buschauffeurs en artiesten worden ook deze of de komende week tegemoet gekomen middels een doorstart van de uitbetaling van de SRD 1500 uitkering uit het noodfonds. Deze week volgt daar meer informatie over.

Minister Tsang van HI&T sprak ook via Zoom tijdens de persconferentie, en lichtte toe dat nog niet alles even vlot loopt maar dat men er hard aan werkt. Zo zijn winkeliers zelf niet alleen bang voor het Covid virus, maar ook voor agressieve klanten, vanwege onder andere hoge prijzen. Deze hoge prijzen liggen echter niet aan de winkeliers, maar aan de leveranciers en importeurs, en het ministerie is met hen in overleg om dit aan te pakken. Hij vroeg de samenleving wat geduld te betrachten. Men is ook in overleg met de winkeliersverenigingen zodat de winkels zoveel als mogelijk wel opengaan, en dat zal beter worden. Supermarkets, slagerijen, maar ook apotheken etc. worden aangeraden zoveel als mogelijk middels bestellingen van klanten tewerk te gaan. Op de Covid website zal heel gauw een lijst gepubliceerd worden van alle winkels die open gaan en moeten, zodat ook leveranciers kunnen weten waar ze moeten leveren. Bij klachten over prijsopdrijving kan men bellen met ECD op 1940 of sms-en/appen op 853-0915.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: