Tijdslijn George Floyd protesten

De dood van de 46-jarige Afrikaans-Amerikaan George Floyd tijdens zijn arrestatie in Minneapolis heeft in de hele VS tot protesten geleid en heeft de kwestie van rassenrechtvaardigheid vijf maanden voor de presidentsverkiezingen op 3 november boven aan de politieke agenda geplaatst.

De overgrote meerderheid van de demonstraties van de afgelopen acht dagen zijn vreedzaam verlopen, maar sommige zijn gewelddadig geworden en in een aantal steden is een avondklok ingesteld.

Op 3 juni hebben de aanklagers de strafeisen tegen de vier officieren die bij de Floydzaak betrokken waren, verhoogd. De aanklacht tegen Derek Chauvin werd verheven tot tweedegraads moord, zo blijkt uit de rechtbankdocumenten. De andere drie ambtenaren, eerder niet aangeklaagd, zien strafeisen van uitlokking van, medeplichtigheid en poging tot moord onder ogen.

De protesten hebben weerklank gevonden bij die van de Civil Rights-beweging meer dan 50 jaar geleden. Deze actie werd geleid door Martin Luther King Jr en had tot doel de blanke suprematie en het toenmalige segregatiebeleid aan te vechten.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: