Uitslag verkiezingen 2020: de winnaars en verliezers

Resultaten Nickerie en Wanica

De verkiezingen werden meer dan een week geleden gehouden in ons land. Toch zijn niet alle officiële resultaten binnen. Zo hebben de hoofdstembureaus van Paramaribo en Sipaliwini nog geen openbare zitting gehouden. Ook heeft het Centraal Hoofdstembureau nog niet alle data vrijgegeven. Dagblad Suriname heeft ten behoeve van haar lezers een samenvatting gemaakt van het aantal stemmen op DNA-kandidaten in verschillende districten uit de beschikbare informatie. De resultaten zien er als volgt uit.

Nickerie

Het rijstdistrict heeft allereerst haar openbare zitting gehouden. In Nickerie, waar er 5 DNA-zetels te halen zijn, werd de VHP de grootste winnaar. De NDP met een terugval van een zetel kan aangemerkt worden als de verliezer. Voor de VHP zagen de resultaten als volgt uit. De kandidaten zijn volgens de lijstvolgorde gekozen. Lijsttrekker Harriete Ramdin heeft 3.694 stemmen behaald. Zij had bij de vorige verkiezingen ook de meeste stemmen, maar kwam niet binnen. Nisha Jhakry volgt haar op met 3.584 stemmen. Op nummer 3 staat Mohamed Gowrie met 2.583 stemmen. Als vierde is Stephen Madsaleh met 1.068 stemmen binnengekomen. Jitendra Kalloe op nummer 5 behaalde 854 stemmen. Hij is niet herkozen. Bij de NDP heeft Ebu Jones 1.510 stemmen behaald en is hierdoor als enige NDP’er gekozen in het district. Lijsttrekker Hanisha Jairam heeft er 52 minder en haalde 1.458 stemmen. Op nummer 3 heeft William Waidoe 612 stemmen vergaard, Rinesh Mangaldeen heeft er 684 en Erak Fatemohamed 278.

Wanica

In het tweede grootste kiesdistrict van Suriname (qua zetels) is de VHP zonder twijfel de grootste winnaar geworden. De NDP kan met een terugval van 2 zetels naar maar 1 nu als de verliezer gezien worden. Van de 7 krijgt de VHP 5 zetels op DNA-niveau, terwijl 1 gaat naar de NDP en 1 naar de PL. Bij de VHP zijn gekozen Chan Santokhi met 29.440 stemmen, Asiskumar Gajadien (2.885), Reshma Mangre (3.054), Sidik Moertabat (1.193) en Barkatoelah Mohab-Ali (3.666). Voor de NDP kreeg lijsttrekker Ashwin Adhin 5.601 stemmen en is hij gekozen. Zijn collega’s Rossellie Cotino (2.093 stemmen), Amzad Abdoel (117 stemmen), Hans Sandjon (218 stemmen) keren niet terug. Lijstduwer Vijay Chotkan, minister van OWTC, heeft 1.935 stemmen gekregen. Pertjajah Luhur/Abop (lijstverbinding) hebben 1 zetel gehaald. Niet lijsttrekker Nasier Eskak, maar Abop-kandidaat Miquella Huur is gekozen met 4.784 stemmen op de lijst van PL.

HVB-lijsttrekker Raymond Sapoen heeft 571 kiezers achter zich gehad van de 1.383 stemmen die op de HVB zijn uitgebracht. De NPS haalde geen zetels ondanks duizenden stemmen. De NPS kreeg 4.592 stemmen. Hiervan stemden 2.509 personen op lijsttrekker Michel Felisi. Met 14 stemmen is De Nieuwe Wind de partij die het minst aantal uitgebrachte stemmen heeft gehaald in Wanica.  De Volkspartij voor Vernieuwing & Democratie (VVD) heeft in het district Wanica 80 stemmen behaald. Lijsttrekker Deborah Apensa kreeg er 40 stemmen, Sarah Boejharat 5 stemmen, Sabine Durgaram 4 stemmen, Floyd Pinas 14 stemmen, Amritesh Ramphal 7 stemmen, Regillio Parijs 3 stemmen en Janine Kross 7 stemmen.

In de krant van morgen zullen er meer cijfers worden gepresenteerd.

SAM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: