Covid in de regio

Brazilië : Frans-Guyana : Guyana : Suriname = 192 : 172 : 19 : 10

Terwijl in veel landen de Covid-pandemie is gaan liggen en de pandemiecurve is gaan afvlakken, zien we recent een boom in Suriname. Burgers, politiemannen en zelfs artsen zijn in isolatie of quarantaine. We zijn omringd geweest door landen waar het virus welig tierde. In Guyana ligt het aantal nu rond de 150 geregistreerde besmettingen op een bevolking van ca 800.000 (19 besmettingen op 100.000 personen). Al twee dagen zijn er geen besmettingen geconstateerd in Guyana. In Frans-Guyana is de curve nog niet gaan liggen, maar we weten zo goed als niets over Frans-Guyana. De gemiddelde burger kent niet eens 1 bekende burger uit Frans-Guyana. Het virus houdt huis in Frans-Guyana. Er zijn maar liefst 499 positieve gevallen geregistreerd op een bevolking van ca. 290.000 (172 besmettingen op 100.000 personen). Nog erger is het in Brazilië dat in de top 3 van de wereld nu is. Daar zijn tot gisteren ca. 558.000 gevallen geregistreerd op een bevolking van 209 miljoen. Dat zijn 192 besmettingen op 100.000 personen. Suriname zat gisteren nog op 54 positieve gevallen op een bevolking van ca 550.000 personen. Dat zijn 10 besmettingen op 100.000 personen. In dalende volgorde is de rangschikking nu Brazilie op nummer 1 met 192, Frans Guyana op 2 (172), 3 Guyana (19) en 4 Suriname met 10. De besmetting is (bekeken per 100.000 inwoners) 2 maal het aantal van Suriname in Guyana, 17 maal in Frans Guyana en 19 maal in Brazilie. We zien dat Brazilie en Frans-Guyana niet ver van elkaar liggen qua besmetting van de bevolking, maar Frans-Guyana haalt het wereldnieuws helemaal niet. Vergeleken met Brazilië is de toestand veel beter in Guyana en Suriname.

Suriname zit nu in een stijgende trend en er zijn schattingen dat de teller rustiger zal worden tussen de 200 en 300 besmettingen. Komen we inderdaad op het aantal van tussen de 200 en 300 dan is dat tussen de 36 en 55 op 100.000 inwoners. Daarmee zouden we Guyana inhalen en zouden de besmettingen in Suriname van 2 maal minder omslaan naar tussen de 2 en 3 maal het aantal in Guyana, maar nog steeds enkele malen minder dan Brazilië en Guyana.  

Het virus raast als vuur op een droog en verdord landschap en verteert de bevolkingen van Brazilie en Frans Guyana. Er is een free for all wat betreft het gaan en komen van Brazilianen in Suriname. Er zijn Braziliaanse wijken in Suriname met heel weinig culturele toegevoegde waarde. De Brazilianen hier hebben het culturele landschap niet verrijkt, ze zijn er om het milieu kapot te maken en het goud weg te dragen. De illegale Brazilianen zijn in Suriname gedoogd, als het ware geldt er vrij verkeer van personen voor hun. Geruchten doen de ronde dat Brazilianen het virus hier hebben verspreid en weigeren om zich neer te leggen bij de regels van NCCR en Volksgezondheid van Suriname. Vanuit Frans Guyana boren de mensen naar Suriname, omdat de boothouders daar openlijk hebben verklaard de regels te zullen overtreden. Door het DNA-lid Rachid Doekhie is aandacht van de regering gevraagd voor het boren van mensen ook vanuit Guyana. Ook hier zijn er dus koppige boothouders. Maar we hadden niet van de politie verwacht dat die een tyuku nemen en mensen doorlaten. We wisten dat er tyuku’s worden genomen en gebedeld door politiemannen, maar in deze cruciale zaak hadden wij deze anationale houding niet verwacht. Deze soort politiemannen die zich hieraan schuldig maken, moeten uit de dienst worden gehaald. Het zijn van de politiemannen die slachtoffers die hulpeloos ergens liggen kunnen beroven van hun geld of sieraden of valse pv’s kunnen aanschrijven. Ook de taxirijders moeten worden gestraft. Men moet gewoon gevangenisstraf uitzitten.   

De afgelopen dagen is ook duidelijk geworden dat China behalve dat ze in de begindagen van Covid de zaak geheim hebben gehouden en het virus hebben laten verspreiden, nu weer draalt om informatie over het verloop van de ziekte (dat het land heeft verzameld) te delen met de Wereldgezondheidsinformatie (WHO). Dit alles vertraagt bijvoorbeeld het ontdekken van een vaccin en medicijnen.

Bij het samenstellen van dit stuk had de vp de bevolking al toegesproken. In de avond van dinsdag zijn er geluidsopnames gelekt waaruit bleek dat er een totale lockdown in voorbereiding was. De regering heeft het uitlekken van deze informatie betreurd en vooral het ontstaan van paniek. Maar het uitgelekte bericht was niet zonder fundament. De lockdown is nu uitgeroepen. De paniek was vooral gisteren duidelijk te merken. Er waren lange rijen en drukte bij de winkels. Bepaalde winkels waren gesloten of hadden weinig goederen. Er waren files op straat. De prijs van een kilo levende kip is gevlogen van ongeveer SRD 20 naar SRD 30 per kilo. Er is paniek onder de bevolking. Werkende mensen wisten nog niet of ze naar het werk moeten gaan of niet. Stay home, tang na oso, betekent dat men niet op straat gaat. Maar what about werk? Nu is aangegeven welke bedrijven opengaan en welke niet. Alleen levensmiddelenwinkels, slagerijen, apotheken en medische inrichtingen moeten nu open zijn en de cruciale diensten zoals leger, politie, brandweer, ziekenhuizen, SWM en EBS en ook Telesur. Multinationals gaan ook open. Nadat het virus is gaan liggen kunnen we na enkele weken dan weer eruit. De BNV-directeur heeft zich bij de persconferentie onnodig gaan verontschuldigen over een brief die naar wij denken een formele echte brief is naar de president. Soms worden contacten een beetje informeel en dat is dan te merken in de brieven. De president is aangesproken als ‘pres’, men heeft de informele titel gebruikt die men waarschijnlijk ook persoonlijk in directe communicatie met de president gebruikt. Geen nood zouden wij zeggen, niet nodig om minuten verontschuldigingen aan te bieden. Het lijkt wel een echte brief, gelet op de paraaf op de eerste pagina. Dus ook niet nodig om daarover te liegen.         

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: