‘Ik kan niet ademen’

De moord op de Afro-Amerikaan George Floyd gaat als een dolk door het hart, elke keer wanneer de beelden op CNN, BBC en Al Jazeera worden herhaald. De hele moord op de vader van 2 is op de video vastgelegd. Het duurde minder dan 10 minuten. De moord is zeer deskundig uitgevoerd. Een witte politieman, haalt de man neer, drukt hem op de grond, boeit hem, maakt hem helemaal weerloos en gaat vervolgens met zijn hele gewicht op de man zijn nek zitten. Hij plant zijn knie in George Floyd zijn nek. De man bedelt dat hij niet kan ademen, hij roep zelfs zijn moeder aan, maar de witte politieman verstevigt zijn druk nog meer met zijn knie, zonder dat de man ooit verzet pleegde. George Floyd stopt met ademen en blijft bewegingloos liggen. De politieman blijft voor de zekerheid nog enkele minuten op de nek van George Floyd zitten. Na enkele minuten wordt de man doodverklaard. De Amerikaanse president Donald Trump heeft de moord op George Floyd nooit veroordeeld, maar hij veroordeelde wel toen een boze menigte gebouwen in brand stak en winkels plunderde. Dat gebeurt al nachten achter elkaar. Er zijn delen van de menigte die andere delen heeft tegengehouden zodat geen strafbare handelingen konden worden gepleegd. De Amerikaanse president Trump heeft de protesterende menigte aangeduid als terroristen en criminelen. In een uitgelekt gesprek met lokale bestuurders, roept de Amerikaanse president de regionale politie op om de menigte en het protest met dominantie de kop in te drukken. Deze president heeft een protesterende menigte met geweld laten verwijderen omdat hij een kerk wilde bezoeken. Hij liet zich met een Bijbel in de hand fotograferen, niet zijn Bijbel. In verschillende steden vinden overdag vreedzame protestacties plaats met een gemengd publiek (zwart, bruin en wit), en in de avond wordt het grimmiger. De familie van George Floyd heeft de menigte opgeroepen om geen strafbare feiten te plegen, omdat zo de moord op hun familielid wordt misbruikt. De Amerikaanse president heeft nu gedreigd om militairen in te zetten. Impliciet heeft hij de winkeleigenaren en de politie vrij vroeg de instructie gegeven om op de menigte te schieten. Hij tweette namelijk de koloniale uitdrukking ‘when the looting starts, the shooting starts’ (wanneer er geplunderd wordt, mag er gericht geschoten worden).    “When the looting starts, the shooting starts’”, is een uitspraak van Walter E. Headley, de politiechef van Miami, Florida, in reactie op een uitbraak van gewelddadige misdaad tijdens de kerstvakantie van 1967. Hij beschuldigde “jonge gangsters van 15 tot 21 jaar” ervan te profiteren van “de burgerrechtencampagne” die toen de Verenigde Staten overspoelde. Nadat hij zijn soldaten had opgedragen het geweld met jachtgeweren te bestrijden, vertelde hij de pers dat “we het niet erg vinden beschuldigd te worden van politiegeweld”.

In augustus 1968, terwijl Headley, op vakantie was in de bergen van North Carolina, weigerde hij terug te keren naar Miami toen er rellen uitbraken tijdens de Republikeinse Nationale Conventie van 1968. Hij zei dat zijn politiekorps “weet wat te doen … Als de plundering begint, begint de schietpartij”. De rally was gewelddadig geworden nadat een auto met de sticker “George Wallace for President” in brand was gestoken. George Wallace was een witte Amerikaanse politicus die tegenstander was van etnische integratie en gelijke kansen aan zwarte Amerikanen.

De eerste anatoom-patholoog van de regering had al vastgesteld dat de dood van George Floyd niet veel te maken had met de handelingen van de witte politieman. Dit onderzoek werd betwijfeld, een tweede onderzoek door een andere anatoom-patholoog wees wel duidelijk uit dat de oorzaak van de dood van George Floyd, te maken heeft met de knie die minutenlang in de nek van het slachtoffer is geplant. De woede van de menigte op straat is te begrijpen. De zwarte bevolking en vooral zwarte mannen worden disproportioneel slachtoffer van politiegeweld. En corrupte vervolging en andere overheidslichamen en ook de rechterlijke macht verbergen dan deze moorden en de moordenaars lopen dan vrij rond. Dankzij de videomogelijkheden in de telefoons wordt het politiegeweld nu vastgelegd en is het voor de wereld zichtbaar geworden wat de zwarte bevolking in de raciale Amerika meemaakt. Met een Amerikaanse president die ideologisch lijkt op George Wallace is het de laatste tijd allemaal veel erger geworden. De Amerikanen schenden de burgerrechten en de mensenrechten van de zwarte Amerikanen, de nakomelingen van de tot slaaf gemaakten. De zwarte Amerikanen hebben geen grote leiders meer als Marthin Luther Jr. of Malcolm X. Ze worden heel hard veroordeeld in de rechtbanken en worden onderdrukt door de politie. Ze worden verwaarloosd door de politiek en hun woonwijken blijven getto’s. De USA heeft dus geen autoriteit om politieman van de wereld te spelen wanneer het gaat om mensenrechten. De Amerikaanse regering schendt in haar eigen land de mensenrechten schromelijk. Het is een schande voor een groot en bekend land als de USA dat ze haar minderheden zo behandeld. Een nog grotere schande is de houding van de huidige president. Er zijn witte Amerikanen die terug willen naar de tijd van de slavernij en de openlijke witte suprematie en dat is de aanhang van Donald Trump. Door de Amerikaanse samenleving te verdelen denkt Trump de komende verkiezingen te winnen. Dat hij aanhang zal hebben onder witte suprematie-aanhangers is duidelijk, maar of deze aanhang zo groot is dat het hem een tweede presidentschap zal opleveren, is onduidelijk. De Democraten hebben nu veel kritiek op de president, maar hebben ze significant iets gedaan aan de onderdrukking en de discriminatie toen zij regeerden?      

George Perry Floyd (14 oktober 1973 – 25 mei 2020) was een 46-jarige Afro-Amerikaanse man, geboren in Fayetteville, North Carolina, en opgegroeid in Houston, Texas. Hij bezocht de Yates High School, waar hij in de basketbal- en football-teams van de school speelde. Floyd was onderdeel van het team in de finale van het staatskampioenschap van 1992. Hij bezocht de  South Florida Community College (nu South Florida State College) van 1993 tot 1995 en speelde in het basketbalteam van de school. Floyd keerde terug naar Houston, waar hij zich aansloot bij de hiphopgroep Screwed Up Click en was bekend onder de artiestennaam “Big Floyd”. Hij was de Hip Hop scene van Houston binnengetreden als auto-customizer (het aanpassen en personaliseren van auto’s). In 2014 verhuisde Floyd naar Minnesota. Hij woonde in St. Louis Park en werkte vijf jaar in het nabijgelegen Minneapolis als restaurantbeveiliger, maar verloor zijn baan als gevolg van de Covid-19-pandemie. Floyd was de vader van twee dochters van 6 en 22 jaar die in Houston bleven.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: