Veira: nog circa 490 ingezetenen gestrand in andere landen

Gesprekken bushouders en andere gaande

Kolonel Danielle Veira deelde mee op de persconferentie van het Covid-19 team van woensdag 27 mei dat de bezorgdheid over de vele pogingen de grens over te steken op de verkiezingsdag besproken zijn binnen het team en zelfs met de president, omdat rekening gehouden werd met de mogelijkheid van besmette personen die zich daartussen zouden kunnen bevinden. Toch heeft men meer gefocust op het in acht blijven nemen van de covid regels, vooral bij de stembureaus. Binnen de stembureaus was dat geen enkel probleem, en hield men zich er overal goed aan, buiten de stembureaus liep dat weleens vaker uit de hand, maar men had geen keus dan door de vingers te kijken. Toch waren er ook personen die zelf met mondkapje of handschoenen kwamen stemmen, en mensen die zich wel aan de social distancing regels hielden. 18 mensen die de grenzen hadden overgestoken werden thuis opgepakt en bij de 23 die reeds in quarantaine zijn gevoegd.

Veira benadrukte dat zowel de lockdown (avondklok) als de social distancing regels nog steeds van kracht zijn. Ook blijven de grenzen voorlopig gesloten, en kan nog niet gezegd worden wanneer de grenzen of het luchtruim weer open zullen kunnen, daar is Suriname nog niet ready voor. 

Deze week zal meer info volgen over het vervolg van de repatriatie vluchten, maar op dit moment zitten nog zo een 490 ingezetenen gestrand in andere landen. Dat zijn vooral de landen waar Suriname geen rechtstreekse vliegverbindingen mee heeft, en waar ter plekke het luchtruim/de grenzen ook gesloten zijn. Veira noemde een waslijst aan landen waar nog Surinamers zitten, waaronder Mexico, Panama, Bonaire en Aruba, Sint Maarten en Curaçao, Barbados, Jamaica, Grenada, Cuba, Haïti, St Lucia en vele andere landen. Suriname zal tot 30 mei repatriatie vluchten plannen, daarna zal men moeten wachten totdat er weer reguliere vluchten zijn. Deze week zal er in elk geval geen vlucht zijn. 

Veira gaf ook mee dat er gesprekken gaande zijn met de mensen die het openbaar vervoer verzorgen, met het oog op het feit dat de crèches en peuterscholen weer opengaan, en per 1 juni de examenklassen ook weer beginnen. Formele mededelingen volgen nog, evenals de protocollen die gehanteerd zullen moeten worden. Vrijdag geeft het team hierover meer info. Ze besloot door een beroep te doen op de samenleving zich aan de covid-19 regels te blijven houden.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: