Videoclip “Mama Sranan” van Al Goodah

Jazzvocalist, componist en songwriter Al Goodah is een gepassioneerde muzikant. Zijn kleurrijke repertoire put hij uit een rijk cultureel erfgoed van Zuid-Amerikaanse en Caribische invloeden gevarieerd van jazz, soul, funk en wereldmuziek. Goodah is de Surinaamse vertaling van zijn achternaam “Goedhart” en ook zijn roepnaam. In Suriname werd zijn achternaam door vrienden vertaald naar het Surinaams en zo ontstond de naam. In een interview met Dagblad Suriname vertelt hij het volgende over zijn nieuwste videoclip

“Afgelopen december 2019, zat ik een avond op het balkon van mijn ouderlijk huis in Suriname naar YouTube films te kijken waaronder het gedicht “Wan Bon” van “Dobru” (Robin Raveles). Dezelfde avond werd ik vanuit het niets bevangen met de woorden “Luku Fa Ye Crey, Mama Sranan”. Deze woorden lieten mij niet meer los en de drang hier iets mee te doen resulteerde zonder enige moeite in een boodschap aan het Surinaamse volk met als titel “Mama Sranan”. Achteraf kan gezegd worden dat ik onder andere geïnspireerd ben door het gedicht “Wan Bon”, laat de artiest Al Goodah weten. 

Vervolgens nam Al Goodah contact op met Guus Pengel (Co-writer van Mama Sranan) en besprak het idee. Beide gingen aan de slag met de tekst en het uiteindelijk resultaat is  een mooie songtekst. Hij nam ook contact op met producer, arrangeur, MD, pianist & keyboard player Etienne Stadwijk die het arrangement en de productie daarvan voor zijn rekening nam. Via mail regelmatig contact gehad met de weduwe van wijlen Dobru, mevrouw Yvonne Raveles-Resida (voorzitter van Stichting Dobru). Zij vindt het een heel mooi initiatief en gaf de zanger daarom schriftelijke toestemming voor het gebruik van beeld en geluid van de voordracht “Wan Bon” van de inmiddels overleden, zeer gerespecteerde en charismatische dichter, Robin Raveles”

Het doel van Mama Sranan is tweeledig namelijk:1.Een positieve boodschap om Surinamers een hart onder de riem te steken bij de verdere ontwikkeling van het land in deze bijzondere tijden; 2.Het doen voortleven van één van de grootste dichters van ons land Suriname, Robin Raveles aka Dobru.

Het nummer gaat over het verdriet van Mama Sranan met name de harde verdeeldheid onder de Surinamers, de vernietiging van natuur & milieu, armoede en onrecht. “Mama Sranan” is vastgelegd in een videoclip, welke op 11 mei is uitgebracht. “Mama Sranan” valt onder de categorie Pop/Jazz. “Door de Covid-19 is dit een hele grote uitdaging geweest vanwege de restricties, maar als artiest blijf je creatief. Het nummer heeft een boodschap en dat is: Eendracht maakt Macht & Saamhorigheid. Het is belangrijk om, ondanks de verschillende bevolkingsgroepen, een eenheid te blijven vormen en één vuist te maken als het gaat om: de verdere ontwikkeling van Suriname; het bevorderen van een vredige &  harmonische samenleving; de bestrijding van armoede en vernietiging van de natuur en het vervuilen van het milieu.

De tekst is gebaseerd op de toepasselijke melody van “Everything Must Change” een compositie van de inmiddels overleden musicus Benard Ighner (18 januari 1945 – 14 augustus 2017), een Amerikaanse jazz- zanger, songwriter en producer. De realisatie van begin  tot eindproduct kan gezien worden als de “Golden Triangle” met als speelveld Rotterdam – Holland, New York – USA & Paramaribo – Suriname, in de vertegenwoordiging van: Rotterdam – Nederland”, vertelt de veelzijdige zanger verder.

Het nummer herinnert hem zeker aan zijn geboorteland Suriname. Hij adviseert ook iedereen, blijf Coronavrij en zorg goed voor jezelf. Neem tijdens de huidige Corona periode de tijd om goed over het leven na te denken en hoe je verdere invulling wilt geven aan je leven, maar vooral; heb elkaar lief en blijf elkaar stimuleren voor een beter Suriname en voor een betere wereld.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: