Chan Santokhi: “Presidentiële resolutie verkiezingen moet ingetrokken worden”

“We gaan de grote overwinning behalen, maar wij willen het met eerlijke verkiezingen!”

Bij een persconferentie van de VHP heeft voorzitter Chan Santokhi ernstig bezwaar geuit op de presidentiële resolutie met betrekking tot de verkiezingen. “We zien dat een hoge functionaris van het kabinet van de president naar de media stapt en praat over het mogelijk uitstellen van de verkiezingen. Wij van de VHP hebben een duidelijk standpunt en zullen hiertegen protesteren. We zijn geen voorstanders van verschuiven. We hebben de regering opgeroepen om normalisatie op gang te brengen. Het moet kunnen. Maar wat doet de regering? We zien traag optreden vanuit de regering. Er zijn mankementen en klachten en of logistieke problemen. Daarom zeggen wij: “hef die lockdown op”! Dan heb je 3 volle dagen om de problemen zoveel mogelijk weg te werken.”

Onwettige resolutie

Over de presidentiele resolutie van de president zegt Santokhi het volgende.

“Het verbaast ons ja. We zijn vorig jaar begonnen met het oproepen van de regering om check and balances in place te zetten. De regering is begonnen met het aantrekken van stembureaupersoneel van alle partijen. Maar wat zien wij, na 3 dagen trekt men dat in. En de regering komt met eigen mensen. En nu komt het: de voorzitters worden daaruit aangesteld. Met die resolutie mogen zij de telling opschorten. Nergens in de wet wordt er over Covid en de verkiezingen gesproken. En dan komt men met een resolutie. Een resolutie is van lagere orde dan de kiesregeling. Schorsing van de telling mag alleen bij wanorde gestopt worden. Indien de telling onmogelijk gemaakt wordt, mag de stembureauvoorzitter de telling opschorten. Dat heeft niets met Covid te maken. Bij Covid gaat het om hygiëne. Wie beoordeelt? Als de voorzitter zegt, jullie moeten eruit? Dit is totaal onacceptabel.”

Resolutie moet ingetrokken worden

“We kunnen juridische actie ondernemen, want de resolutie is in strijd met de wet. We roepen de regering op om de avondklok op te heffen. Als de regering goede verkiezingen wilt, moet dat gebeuren. Er moet toezicht zijn. In normale omstandigheden beginnen om 2.00 uur in de ochtend op de dag van de stemming de voorbereidingen. Hoe gaat dat gebeuren met een lockdown. Of gaat de voorzitter alleen sjouwen? De check and balances moeten er zijn. Op de dag van stemming gaat er een rij zijn aan het eind indien er niet wordt gewerkt aan maatregelen. Laat de mensen simultaan stemmen. In ieder geval, de resolutie moet ingetrokken worden. Het kan goede bedoeling hebben, maar het is in strijd met de wet. We geven aan om het toch ordelijk te laten verlopen, moeten dan alle werkers van alle partijen een pas krijgen. Wij gaan het lokaal niet verlaten, want het zijn onze stemmen. We gaan het beschermen. Daarom zeggen we niemand gaat slapen  totdat de telling is voltooid.”

Eerlijke verkiezingen

Santokhi geeft aan dat met de recente ontwikkelingen hij geen goed gevoel heeft over de verkiezingen. “De gewraakte artikelen moeten weg. De lockdown moet opgeheven worden. De kiezerslijsten moeten verschoond worden. We gaan dan grote overwinning halen, maar we willen het met eerlijke verkiezingen halen”, aldus Chan Santokhi!

SAM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: