Ameerani Jarbandhan over Sitar spelen in combinatie met Fysiotherapeut zijn

Een van de Surinaamse vrouwen die actief bezig is met muziek is Ameerani Jarbandhan. Zij is onlangs te gast geweest in Multi Kulti en het werd een interessant gesprek met presentatrice Sieske Rama. Vervolgens geeft ze het volgende aan in een interview met Dagblad Suriname.

“Sitar spelen kan goed gecombineerd worden met studie en werk in mijn situatie. Sitar spelen bevordert meditatie (met andere woorden vermogen om te focussen op 1 punt) en een goede ademhaling. De ademhaling is de motor van het leven. Zonder eten kunnen we dagen nog doorgaan maar zonder ademen maar een paar minuten. Een goede ademhaling, gebalanceerde dieet en bespelen van de sitar in de benodigde meditatiehouding bevorderen je vermogen om te focussen op je studie en werk. Je doet het ontspannen en met de benodigde creativiteit en positiviteit.

Elke ochtend een standaard yoga oefening zorgt ook voor vermindering van kans op diabetes en hypertensie. Zo kan ik mijn hobby’s onderhouden en blijven werken. Toekomstplannen zijn om mijn studie (promotie traject) af te ronden en verder te specialiseren op mijn vakgebied. Ik heb ook de zorgen van een kleine van bijna 2 jaar. Zo ben je dan als vrouw de hele dag bezig. Daarnaast ben ik ook een 5km-Marathon loper om mijn gezondheid op peil te houden en als Fysiotherapeut moet je actief blijven.

Sinds 2005 heb ik mijn 4-jarige studie gestart als Fysiotherapeut op AdeKUS. Door het ontbreken van een docent in 2009 ben ik pas in 2010 afgestudeerd. In de tussentijd heb ik me ingezet als Anatomie-assistent waardoor ik in aanmerking ben gekomen voor een Nederlandse beurs vanuit de Vrije Universiteit Amsterdam voor een Master of Science studie in Bewegingswetenschappen. Dat heb ik afgerond in 2011 en ik ben teruggekeerd naar Suriname.

In 2012 ben ik begonnen te werken als docent op de Medische Faculteit en sinds 2013 heb ik me ingeschreven en ben ik gestart met een doctoraat aan de Katholieke Universiteit van Leuven, Belgie via een beurs van de VLIR die beperkt was. Daardoor heb ik zelf naar mogelijkheden gezocht om met zo weinig mogelijk geld een studie uit te voeren in Suriname voor Surinaamse mensen na een Beroerte of CVA (CerebroVasculair Accident). De studie gaat over het aanbieden van een aangepaste thuis gebaseerde interventie om CVA patienten actief te houden.

Per jaar worden 10 behandelingen van een Fysiotherapeut door SZF vergoed. Dus is het programma gemaakt om te kijken naar de effectiviteit van 12 Fysiotherapie behandelingen aan huis gecombineerd met 12 telefoon consultaties voor mensen met een CVA, om vooral de kosten laag te houden De resultaten zijn meer dan positief en moeten nu gepresenteerd worden aan collega fysiotherapeuten en verzekeringsmaatschappijen voor aangepaste zorg na een CVA in de chronische fase. Want op dit moment is er geen structurele opvang voor deze groep mensen. Via de “Vereniging Verder na een Beroerte” ben ik dan ook op vrijwillige basis actief bezig voor verbetering van de zorg. We hebben bijvoorbeeld bij een kook workshop waar mensen na een CVA leren om gezond te koken in verband met diabetes en verhoogde bloeddruk,  na 2 keren moeten stoppen vanwege covid. Maar we gaan via internet wel door met delen van educatieve informatie en zorgen voor een gezonde mentale gezondheid.

Een boodschap voor de jongeren is, niet te denken dat dit schooljaar een verloren jaar wordt. Zelf stappen ondernemen om zich verder te scholen bijvoorbeeld via internet. Kiezen voor educatie in plaats van entertainment met data pakketten en een onderwerp kiezen waarin ze denken te kunnen excelleren.  ” aldus Ameerani

error: Kopiëren mag niet!