Zeldzaam Vikingschip wordt opgegraven

Noorse archeologen graven het grootste vikingschip uit dat in meer dan een eeuw is gevonden. Het dateert uit de startijd van het Vikingtijdperk.

Met behulp van een overheidssubsidie van 1,5 miljoen dollar zullen Noorse archeologen in juni beginnen met de opgraving van het schip Gjellestad, ten zuiden van Oslo.

In 2018, toen een boer zijn land drooglegde en een kunstmatige heuvel blootlegde, suggereren de daaropvolgende grondpenetrerende radarscans dat het schip twee keer zo lang is als een bus. Analyse van het hout door een klein bemonsteringsgat laat zien dat de 1.200 jaar oude eikenschil wordt weggevreten door schimmels die gedijen op moderne meststoffen, wat betekent dat tijd van essentieel belang is.

Er zijn nog maar een 15-tal Vikingschepen over in de wereld, met deze nieuwe ontdekking die dateert van het einde van de 7e eeuw – waardoor het een van de vroegst bekende voorbeelden is van zeegaande Vikingschepen, en die zo’n 100 jaar voor de eerste Vikinginvallen op Groot-Brittannië zijn geplaatst.

De opgraving zal naar verwachting vijf maanden duren.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: