Surinaamse Nederlanders en Suriname

Op de bijeenkomst van Kenniskring van 3 maart 2020 in Suriname was het onderwerp van mijn presentatie “Wonen, Werken & Ondernemen in Suriname”. De drie andere sprekers, te weten Gerold Sewcharan van PRO, Edward Belfort van Abop en Angelic Alihusain- del Castilho van DA91, hebben over hun politieke plannen gesproken. Het was een avond voor de politieke partijen. De aanwezigen waren voor de drie politici gekomen om naar hun plannen te luisteren. Ik was de laatste spreker van de avond.

Aan het begin van mijn presentatie heb ik twee Surinaamse Nederlanders aan de aanwezigen in de zaal voorgesteld. Deze twee personen besteden in Suriname aandacht aan de ouderen in Suriname. Beide personen zijn vrijwilligers. Ik heb bewust voor deze aftrap gekozen om de bijdrage van de Surinaamse Nederlanders, die vrijwilligerswerk in Suriname verrichten, zichtbaar te maken.

Vrijwilligerswerk houdt in, dat de persoon geen salaris/loon ontvangt. De persoon verricht de werkzaamheden uit liefde voor de naasten. Er is een aantal Surinaamse Nederlanders (gepensioneerden), die vrijwilligerswerk in Suriname verrichten. Zij verrichten deze werkzaamheden zonder de publiciteit op te zoeken. Ook zijn er duizenden Surinaamse Nederlanders, die jaarlijks Suriname bezoeken om te overwinteren en/of vakantie te vieren.

De Coronacrisis heeft de stroom van de (Surinaamse) Nederlanders naar Suriname abrupt gestopt. Suriname heeft op 14 maart 2020 (na melding van de eerste Coronapatiënt op 13 maart) het Surinaamse luchtruim gesloten. Gelukkig heeft de Surinaamse overheid de luchtvaartmaatschappijen toestemming gegeven de mensen die in Nederland wonen vanaf 16 maart op te halen. Op 24 maart ben ik met de KLM- repatriëringvlucht teruggereisd naar Nederland. Bij aankomst op Schiphol zag ik de ernst van deze verschrikkelijke pandemie in. Tot op heden zijn er meer dan 5.169 personen in Nederland aan de ziekte Covid-19 overleden. Vele families raken hun dierbaren van de ene op de andere dag kwijt. Een groot aantal mensen is in alle eenzaamheid overleden. Een behoorlijk aantal Surinaamse Nederlanders is ook ten gevolge van Covid-19 overleden.

Nu terug naar de avond van 3 maart. Op deze bijeenkomst heb ik verteld, dat de Surinaamse Nederlanders op jaarbasis minimaal €84 miljoen direct in de Surinaamse economie brengen. Het bedrag is gebaseerd op de formule 10.000 maal 12 maal € 700. Door de Coronacrisis is nu duidelijk geworden, dat de Surinaamse ondernemers en zelfstandigen (bijvoorbeeld winkeliers, restaurants, eigenaren van hotels/appartementen, taxichauffeurs, marktverkopers, straatverkopers met kleine stands, afhaalrestaurants etc.) hard worden geraakt. De bijdrage van de Surinaamse Nederlanders wordt nu duidelijk zichtbaar. Ik hoop dat de mensen, die kritiek hebben op de Surinaamse Nederlanders, zich goed gaan realiseren dat de Surinaamse Nederlanders zich verbonden voelen met Suriname. De meeste van de Surinaamse Nederlanders zijn in Suriname geboren. Zij zijn ook Surinamers. Het maakt niet uit dat deze mensen al een aantal jaren in Nederland wonen. Surinamer ben je in jouw hart. Het gaat erom dat deze mensen liefde hebben/voelen voor Suriname. De meeste inwoners in Suriname hebben familie in Nederland. Het is absoluut niet leuk voor de Surinaamse Nederlanders wanneer er in Suriname op een denigrerende wijze over “de Nederlanders” wordt gesproken. De autochtone Nederlanders, die Suriname hebben bezocht, zijn vol lof over Suriname. Niet alleen de prachtige flora en fauna van Suriname wordt geprezen, maar ook de gastvrijheid en vriendelijkheid van de Surinamers scoren ontzettend hoog bij de Nederlandse toeristen.

Beste Surinamers, luisteren jullie niet naar de negatieve verhalen van sommige mensen. Laten wij in harmonie met elkaar blijven leven en de toeristen op dezelfde gastvrije en vriendelijke voet blijven verwelkomen. Dan zullen meer toeristen naar Suriname komen en zal de bijdrage in de economie toenemen. Suriname is een land waar de mensen meer dan 150 jaar in goede harmonie met elkaar samenwonen, samenwerken en lief en leed met elkaar delen. Dit moeten wij blijven koesteren. De Surinaamse Nederlanders zullen Suriname nooit loslaten. Na de Coronacrisis zal de stroom van onze broeders en zusters naar Suriname weer op gang komen.

Dennis Lapar (directeur Stichting Finance Suriname)

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: