Oost-Europa tuimelt in de richting van een economische terugval

De Oost-Europese landen – voorheen het snelst groeiende deel van de EU – worden geconfronteerd met hun ergste recessie sinds de val van het communisme, maar zullen zich naar verwachting sneller herstellen dan hun westerse buren.

De uitbraak van het virus zal een aantal jaren van solide groei ongedaan maken in een regio met economieën die sterk zijn afgestemd op de auto-industrie en de export en die het rijkere West-Europa heeft overtroffen.

De economieën van de Oost-Europese landen – Bulgarije, Roemenië, Kroatië, Hongarije, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Polen, Litouwen, Letland en Estland – zullen dit jaar collectief met 6,9 procent krimpen, voorspelt de Europese Commissie.

Nu de blokkeringsmaatregelen in het hele continent worden opgeheven, klinkt de voorspelling van een herstel door de ambtenaren echter steeds vaker. Volgens de Europese Commissie zou de regio volgend jaar met 6,1 procent kunnen terugvechten.

Veel zal afhangen van Duitsland, de grootste economie van Europa en een belangrijke handelspartner die in het eerste kwartaal met 2,2 procent is gekrompen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: