Chan Santokhi: “De NDP is geen optie voor de VHP!”

“Den man yang a moni fu a volk”

Chan Santokhi

In gesprek met Frans Pinas van Radio Stanvaste heeft Chan Santokhi, voorzitter van de VHP, gezegd dat de NDP geen optie is voor een mogelijke samenwerking na de verkiezingen.  Zo reageerde Santokhi op een vraag van presentator Pinas, over mogelijke achterdeurgesprekken met Desi Bouterse, president en voorzitter van de huidige regeringspartij de NDP. De VHP-topman: “Kijk wat de NDP met Suriname heeft gedaan. Zo een mooi en rijk land. Onze Surinaamse trots is kapot gemaakt. Surinamers zijn tot bedelaars gemaakt. Elke dag moeten mensen uren in de rij staan voor een pakket van de NDP. Het land is kapot gemaakt door de NDP. We zijn internationaal geïsoleerd. Overal is onze rating laag en wij kunnen geen zaken doen met het buitenland. Onze bancaire sector is kapot. De financieel- economische sector is helemaal kapot gemaakt. De koers is enorm gestegen en mensen zijn in armoede beland. Er is een beleid gevoerd waar onze boeren geen groente meer kunnen exporteren. Kortom, deze regering heeft alles gedaan om ons land te vernietigen. Dan zeggen wij: deze regering is geen optie. De NDP moet plaatsmaken. En daar maakt de VHP zich klaar voor om op een verantwoorde manier de regeermacht over te nemen”.

Kwestie Hoefdraad

Santokhi stelde dat vanaf het aantreden van Gilmore Hoefdraad als governor van de Centrale Bank, geen jaarverslagen meer zijn gepubliceerd. Vanaf toen begonnen de problemen al. “Toen werd hij minister van Financiën en er is meer dan 2 miljard geleend. Dat staat los van de 3 miljard aan inkomsten uit goud en olie. Dat was veel meer dan alle ontwikkelingshulp. Waar is al het geld ? Is er geïnvesteerd ? Nul. Den man yang a moni fu a volk. Dus als de pg onderzoekt, moet de rechtspraak alle ruimte krijgen. Het parlement gaat geen inhoudelijke uitspraak doen, daarvoor is de rechterlijke macht er. Hij moet in staat van beschuldiging gesteld worden, zodat hij en het OM in alle rust onderzoek kunnen doen.”

Klaar voor 25 mei

‘Chan’ stelt dat de campagne van de VHP begon op 26 mei 2015. “Toen al had ik gezegd dat we alleen de verkiezingen in zullen gaan. Wij hebben toen de partij opengesteld en compleet getransformeerd. Vandaag zie je de “broemtji djari”. Wij moeten gaan zorgen voor redding.” Over mogelijke partners zegt Santokhi, dat hij hoopt ‘op een zo breed mogelijk mandaat van de kiezers’. “En dat vragen wij ook aan het volk. Zoveel mogelijk zetels zodat wij de partij in de regering kunnen positioneren en gelijk beginnen met het werk.

Maar al hebben we bij wijze van spreken alle 51 zetels, dan nog staat de VHP voor samenwerking. Dat is de cultuur van de VHP. We zullen dus werken met partijen waarmee ons programma overeenkomt. De mensen beginnen te geloven, wij lopen elke dag. We zijn er klaar voor”, besloot Santokhi.

SAM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: