5 parlementaire overlopers weer op kandidatenlijsten

Het overlopen van politici naar een andere partij is in de Surinaamse politieke geschiedenis geen onbekend fenomeen. Overlopen wordt in Suriname gezien als verraad en kiezersbedrog, zeker als het gaat om een volksvertegenwoordiger die met zijn zetel naar een andere partij overloopt. Met nog 27 dagen voor de algemene, vrije en geheime verkiezingen heeft Dagblad Suriname gemeend om overgelopen assembleeleden, die nu weer op de kandidatenlijsten staan, in beeld te brengen. Het criterium is dat de overlopers tijdens hun zittingsperiode in De Nationale Assemblee een eigen fractie hebben gevormd of een andere fractie zijn gaan ondersteunen. Het gaat om Diana Pokie (Abop), Oesman Wangsabesari (NDP), Raymond Sapoen (HVB), William Waidoe (NDP) en Celsius Waterberg (SDU). Het overlopen wordt door critici en politici als verraad aangeduid richting de partij die deze mensen op de kandidatenlijst heeft geplaatst en de kiezer die zijn of haar stem op zo iemand heeft uitgebracht.

Diana Pokie (BEP –> Abop)

Pokie was in 2010 door de BEP kandidaat gesteld in de samenwerking met A Combinatie.  Na de verkiezingen viel zij in ongenade bij de BEP door haar ondersteuning aan Ronnie Brunswijk van de Abop. De procedure van royement en terugroeping werd toen door de BEP ingezet. In 2012 heeft Pokie de terugroepactie van de BEP overleefd, nadat de rechter in kort geding haar royement, samen met die van haar collega Waldie Ajaiso, nietig verklaarde. Pokie besloot eind 2014 de overstap te doen naar de gele partij. Zij behaalde namens de BEP in A-Combinatieverband 576 stemmen in 2010. In 2015 kreeg zij als lijsttrekker van Abop in Brokopondo 955 stemmen. Zij is nu weer lijsttrekker van de Abop in Brokopondo.

Oesman Wangsabesari (KTPI –> NSK –> NDP)

Oesman Wangsabesari van de KTPI en daarna NSK komt onder de vleugel van de NDP op nummer 13 in Paramaribo. In 2010 was hij namens de KTPI op de lijst van de MC op 8 en behaalde 469 stemmen in Paramaribo. In 2015 kreeg hij als nummer 14 van de NDP 370 stemmen. Wangsabesari heeft tussen 2010 en 2015 geprobeerd om de macht van de KTPI naar zich toe te trekken en heeft uiteindelijk, na zijn mislukte coup, beslist om maar een eigen partij te vormen, meer bekend als de Nieuwe Stijl KTPI (NSK). Als DNA-lid van de MC/KTPI ging hij op solotoer en luisterde hij niet meer naar zijn partijvoorzitter Willy Soemita. Wangsabesarie liep reeds in 1998 uit de KTPI om toen de NPLO op te richten, die nu niet meer bestaat. Uiteindelijk nam de partij van Willy Soemita hem terug, waarna Wangsabesari de KTPI na 2010 weer de rug toekeerde en op solotoer ging.

Raymond Sapoen (PL –> HVB) 

Sapoen besloot vrijwel gelijk na de uitslag van de verkiezingen van 2015 om de NDP in regeringsverband te ondersteunen met een zogenaamde vernieuwingsbeweging van de PL. Hij nam hiervoor de zetels van hem en Diepakkoemar Chitan, gehaald binnen de PL/V7-verband, mee. Sapoen behaalde onlangs 5845 stemmen bij de verkiezingen. Hij is nu lijstduwer van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging. Sapoen is zijn loopbaan in zijn studentenjaren bij de NDP begonnen. Uiteindelijk stootte hij samen met anderen de politieke leider Paul Somohardjo uit de Pendawalima, die toen de PL oprichtte. Uiteindelijk werd hij toch door Somohardjo naar de PL gehaald waar hij weer verraad tegen Somohardjo pleegde. In Pendawalima-verband behaalde Sapoen nooit een zetel.

Celsius Waterberg (BEP –>SDU)

Het verhaal van Celsius Waterberg is wel apart. Waterberg was eerst minister van Volksgezondheid tijdens Venetiaan 3 en de regering Bouterse-Amerali namens de A-Combinatie (BEP) met als leider Ronny Brunswijk. Waterberg werd in V7-verband in 2015 met 840 stemmen binnengehaald in De Nationale Assemblee (DNA). Als toenmalige BEP-voorzitter besloot hij toen om de samenwerking met de V7 op te zeggen en een coalitie te vormen met de NDP, de partij waarop hij flink kritiek had geleverd tijdens de verkiezingen. Nadat hij in 2018 de interne verkiezingen binnen de partij verloor en de enorme kritiek op hem zat was, besloot hij om de BEP vaarwel te zeggen. Uiteindelijk richtte hij in 2019 de SDU op en is hij nu lijsttrekker van deze partij in Paramaribo.

William Waidoe (PL –> NDP)

Waidoe (kandidaat NDP Nickerie # 3), maakte zijn besluit om de paarse partij te ondersteunen formeel op maandag 13 mei 2019 bekend tijdens een openbare vergadering in De Nationale Assemblee (DNA). Waidoe was in 2015 namens de V7/Pertjajah Luhur in het district Nickerie gekozen. Op nummer 2 van de lijst van V7 heeft bij de afgelopen verkiezingen 3.038 kiezers achter zich weten te krijgen.  Officieel is Waidoe op 15 juni toegetreden tot de NDP. Hij is toen aangekondigd door NDP-voorzitter, president Desi Bouterse tijdens de massameeting van de partij in Nickerie. Door velen is vaker gesuggereerd dat de volksvertegenwoordiger overstapte naar de paarse partij voor een verkiesbare plaats op de DNA-kandidatenlijst van de NDP in Nickerie, geld en een Ford Ranger. 

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: