Kolonel Veira belooft: “Wij halen onze mensen terug!”

Anders dan dan normaliter het geval is, waren er op de persconferentie van maandag 27 april geen inleidende statements vanuit het Covid team. Wel mocht de media vragen stellen, waar leden van het team dan probeerden zo goed als mogelijk antwoorden op te verstrekken.

Zo gaf directeur Danielle Veira aan de pers mee dat gezien de stabiele gezondheidstoestand in verband met Covid-19 geconcludeerd mag worden dat de getroffen maatregelen wel degelijk werken. Dat is precies de reden waarom specialisten/medici “nee” zeggen tegen het verlichten van de maatregelen nu, want die houden ons tot nog toe veilig. De grootste zorg blijft enerzijds de grenzen. Benadrukt werd weer door zowel het NCCR als directeur Veira hoe enorm moeilijk het is ondanks alle inzet zulke grote grenzen effectief te bewaken. Daarbij is zeker de hulp van de gemeenschap, vooral de tribale volken aan de grenzen, dringend vereist. Vele van die gemeenschappen kennen niet de staatsgrenzen zoals wij die kennen en bewegen over de grenzen heen zoals iemand een straat zou oversteken. Daar schuilt gevaar in, maar ook zijn er kwaadwilligen die ook toen Covid-19 nog niet bestond reeds bezig waren met de smokkel van mensen en goederen over die grenzen heen. Men is daar zeker alert op.

Een tweede zorgpunt betreft de repatrianten. Tot nog toe is dat vrij vlekkeloos verlopen, en als de twee weken na de eerste vlucht uit Nederland voorbij zijn, kan geëvalueerd worden hoe snel de tweede groep mensen binnengehaald kan worden. “Wij halen onze mensen terug!’, beloofde kolonel Veira.

De conferentie startte wat laat, omdat de president met spoed enkele leden had ontboden vanwege de zorgwekkende situatie van mogelijke besmettingen bij Gran Santi, welke erg dicht bij de grens met Suriname ligt. In dat kader worden preventieve maatregelen voorbereid. 

Vicepresident Ashwin Adhin dreigde in aanvaring te komen met enkele verslaggevers, omdat zij meer specifieke cijfers en plannen van de VP hoopten te horen aangaande de verlichtende maatregelen. De VP maakte duidelijk dat men daar nog druk mee doende is, dat de hele wereld nu worstelt met waar middelen vandaan moeten komen, maar dat ook de wetgeving daarop goed afgestemd moet zijn en worden. Toch is men al vergevorderd, zegt de VP, met de inventarisatie van waar de nood het hoogst is, en met welke groepen gestart zal worden bij het bieden van verlichtende hulp. Specifieke cijfers waren nog niet voor de hand, maar daar zal reeds morgen – misschien bij monde van de President zelf – meer licht op geworpen kunnen worden. De hulp zal niet uitblijven, beloofde Adhin, maar het zal niet nodig of mogelijk zijn geld te drukken of in omloop te brengen.

Directeur Veira deed een emotioneel beroep op mensen om met name de oudjes niet in de steek te laten, omdat die zich bij haar beklaagd hebben te lijden onder de eenzaamheid. “Ga naar de mensen, houdt veilige afstand, maak een babbeltje met ze en geef ze, desnoods van wat afstand, liefde en warmte, want dat hebben zij nodig in deze tijd.” 

error: Kopiëren mag niet!