Jarenlang trainen van scholieren werpt nu vruchten af

Handen wassen is met de Covid-19 pandemie nóg belangrijker geworden. Dat scholieren in de afgelopen jaren zijn getraind om hun handen op de juiste manier te wassen, werpt nu zijn vruchten af. Dit zegt microbioloog en voedseltechnoloog Ricky Stutgard.  Samen met Intermed Caribe is Stutgard al jaren de motor achter het handenwassentoernooi. Door de lockdown zal de scholenwedstrijd waarschijnlijk niet meer rond 5 mei worden gehouden. Stutgard is echter geen voorstander van een algehele stopzetting van het toernooi.

Juist nu van eminent belang

De Intermed Caribe Handenwassen Scholenwedstrijd moet juist doorgaan. Als je nagaat dat wereldleiders, zoals de Amerikaanse president Trump en Rutte van Nederland, vandaag de dag over handen wassen praten, terwijl wij al lang begonnen zijn ermee, geeft dat dus een teken dat het scholentoernooi juist door moet gaan. Het is juist nu, in het kader van Covid-19, van eminent belang. We gaan het waarschijnlijk wel moeten verschuiven, want 5 mei is Internationale Handenwassendag, maar vanwege het Coronavirus gaan we het op een later tijdstip moeten houden. Maar we gaan het organiseren”, verzekert Stutgard.

Goede handhygiëne voor betere ontwikkeling

Een verbeterde handhygiëne kan de ontwikkeling van kinderen verbeteren. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat kinderen jaarlijks 272 miljoen schooldagen verliezen als gevolg van verzuim door diarree. In totaal verliezen kinderen elk jaar 443 miljoen schooldagen door water gerelateerde ziekten, waarvan 272 miljoen alleen al door diarree. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) is het belangrijk om de handen niet alleen met water, maar ook met zeep te wassen. Wanneer er geen zeep beschikbaar is, is het wassen van de handen met water alleen veel beter dan helemaal geen handen wassen, maar handen wassen met zeep is effectiever voor het verwijderen van vuil en ziektekiemen.

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: