Aarde Dag wordt 50 jaar temidden van coronavirus lockdowns

Aarde Dag 2020 markeert de 50e verjaardag van ’s werelds belangrijkste milieubeweging. Dit jaar is de planning om met de dag van de aarde een miljard mensen online te activeren om de problemen van de klimaatverandering aan te pakken.

De aandrang dit jaar om het publiek bewust te maken van het milieu en te inspireren tot acties om het te beschermen, gehouden op 22 april, komt met beperkingen van wereldwijde social distancing om de verspreiding van het coronavirus te bestrijden. Maar de organisatoren, het Earth Day Network en de milieuactivisten gaan door met de vieringen – met behulp van apps, webinars en digitale campagnes.

Het Earth Day Network heeft met het Eco-Capitals Forum van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Wilson Center in Washington, D.C. een burgerwetenschappelijk initiatief opgezet, Earth Challenge 2020 genaamd. Earth Challenge 2020 is een mobiele telefoon app die gebruikers in staat stelt om foto’s te nemen en deze te uploaden om lokale gegevens te verstrekken over kritieke milieukwesties – luchtkwaliteit, plasticvervuiling en insectenpopulaties. De app kan ook satellietgegevens verifiëren over welke gewassen over de hele wereld worden geteeld. Met deze gegevens kunnen onderzoekers de honger beter bestrijden.

De mede-oprichter van Earth Day, Denis Hayes, coördineerde de eerste Amerikaanse Earth Day in 1970 en breidde deze internationaal uit in 1990. Het kan moeilijk zijn voor mensen om zich aangemoedigd en hoopvol te voelen voor de planeet temidden van de coronaviruspandemie, gaf Hayes toe, in gesprek met USA TODAY.

“Het is deprimerend’, zei Hayes. Maar ik heb een boodschap voor je: We hebben het einde nog niet bereikt. We hebben nog tijd om dit te kunnen omdraaien voordat we het punt bereiken dat het wel onomkeerbaar wordt.”

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: