‘Hoe je nu thuis bent, leer je het kind echt kennen’

“Hoe je nu thuis bent, leer je het kind echt kennen”, zegt Danitsia, moeder van een 5-jarig meisje, aan de krant. Doordat de scholen en crèches al een maand als gevolg van de maatregelen tegen het Coronavirus zijn gesloten, heeft zij voor het eerst zoveel tijd met haar kind doorgebracht. “Door de week werd me meisje maandag tot en met vrijdag om 7.00 uur ’s morgens met de schoolbus opgehaald en naar school gebracht. Na school werd zij door de schoolbus afgezet bij de oppas. Hierdoor zag ik mijn kind pas tegen 5.00 uur in de middag wanneer ik thuis terugkeerde van het werk. Dan hield ze haarzelf tot ’s avonds bezig met haar speelgoed en tablet. In het weekend was het wel anders, omdat het maar 2 dagen zijn. Ik had dan ook minder werk, waardoor we ook uit huis konden gaan. In de vakantie ging zij ook naar de oppas, zodat ik kon doorwerken. Als ouder besef ik nu pas hoeveel energie het kost om een kind de hele dag bezig te houden”, zegt de ouder.

Danitsia, alleenstaande moeder, stelt dat zij gemerkt heeft dat haar kind in deze maand meer aandacht van haar als ouder is gaan zoeken. Aangezien zij van haar werkgever ook vanuit huis in deze periode mag werken, probeert zij met kunst- en vliegwerk haar aandacht op zowel haar kind, haar baan en het werk thuis te richten. Immers met een kind in huis komt ook de verantwoordelijkheid van extra hygiëne erbij kijken, waaronder het huis vaker opruimen. ‘Mama, ik heb  honger; mama, kan je met me naar het toilet gaan?; mama, wanneer gaan we wandelen? Mama, kan je met me spelen?’. Dit zijn enkele van de vragen die zij vaker krijgt te horen. Desondanks lukt het wel aardig om alles aan het einde van de dag klaar te spelen. “Ik ben meestal dan helemaal uitgeput”, aldus Danitsia.

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: