“Digitalisering onderwijs is handig, maar er moeten restricties zijn”

Op sociale media is te zien dat Reshma Mangre, die op nummer 3 staat op de VHP kandidatenlijst van Wanica, zich onder andere wil inzetten voor “free wifi op alle scholen”. Valt deze doelstelling van Mangre toe te juichen? Volgens de gewezen directeur van het Miranda Lyceum, Balram Soemeer, wel. “Dat zou zeker een positieve ontwikkeling zijn, met inachtneming dat de scholieren de wifi-mogelijkheid niet onverantwoord gebruiken”, luiden de woorden van Soemeer in gesprek met Dagblad Suriname. Internetfaciliteiten zijn in de optiek van Soemeer cruciaal voor het onderwijs. Tot nog toe is ICT niet volledig geïntegreerd in het Surinaams onderwijs.

Eind januari 2020 werd vanuit de overheid meegedeeld dat van het jaar 100 scholen voorzien zullen worden van een wifi-connectie als pilot voor e-learning. Hoe dat verloopt, is nog onduidelijk. Soemeer geeft aan dat diverse scholen in het verleden al geprobeerd hebben om invulling te geven aan afstandonderwijs. “Maar het is niet helemaal van de grond gekomen.” Met de Coronacrisis zou het goed uitpakken als digitalisering in het onderwijs vergevorderd was. Dat betekent dus wel dat scholieren over een goede smartphone, laptop  of tablet moeten beschikken, iets dat met de devaluatie en inflatie een barrière vormt.

Daarnaast is het van belang dat controle plaatsvindt. Het blokkeren van bijvoorbeeld facebook en instagram tijdens schooluren is daartoe een mogelijkheid. Overigens, niet alleen de scholieren zijn in de verleiding om te ‘chillen’ op het internet, maar ook de leraren verlangen soms daarnaar. Soemeer is van mening dat de leraren bewust moeten zijn van hun taken en het goede voorbeeld moeten geven. “Digitalisering is handig, maar er moeten nogmaals restricties zijn”, aldus Soemeer.

KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: