Export koper uit Suriname verbieden

Het bronzen beeld van Alonso de Ojeda.
De diefstal van het bronzen standbeeld (van Alonso en de Ojeda vervaardigd door kunstenaar Erwin De Vries) wordt beschouwd als de meest geruchtmakende misdrijf van dit type in Suriname. Het kunstwerk stond op de rivierdijk in Nieuw-Amsterdam waar de Suriname- en de Commewijnerivier samenkomen. Vermoed wordt, dat koperdieven de boosdoeners zijn.

“Het groeiend aantal koper en diefstallen van andere metalen in het voormalig bauxietstadje Paranam, eens de trots van Suriname, is geen kwestie van vandaag. Vanaf de sluiting van de Suralco is Paranam een rommel geworden. Van alle kanten wordt bekeken hoe het probleem op te lossen zonder dat er concrete stappen worden ondernomen.”

Armoede en wanhoop

“Werkgelegenheid die door menigeen wordt gezien als een oplossing neemt toe. Armoede en wanhoop brengen het volk op het slechte pad”, aldus een getraumatiseerde ondernemer, die alles wat maar mis kan gaan en tegen kan zitten, heeft ervaren in Paranam.

Berdrijven verschrompelen

“Ik zie mijn en andere bedrijven verschrompelen. De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven en de Associatie van Surinaamse Fabrikanten, durven vanwege meerdere reden niet precies aan te geven waar het probleem zit. Vanwege de verziekte politieke situatie en andere omstandigheden in het land durf ik als individuele ondernemer mijn nek niet uit te steken. Mijn kop zou kunnen rollen als ik als enkeling de vinger op de zere plek leg.”

Woede en frustratie

“Onlangs is tijdens een poging tot diefstal in Paranam een manspersoon omgekomen door geweervuur en meerdere personen raakten gewond. Miljoenen aan bedrijfseigendommen gingen in vlammen op toen een opgewonden menigte, haar woede/frustratie botvierde. Dit alles begon als koper- of diefstal van andere metalen. Het duurde enige tijd voordat de politie de rel onder controle had en nog lang voordat de gemoederen gekalmeerd waren. De wond is nog steeds aan het bloeden.”

Paranam onvoldoende beveiligd

“De beveiliging van Paranam is onvoldoende. De paar politiemanschappen zijn niet opgewassen tegen een familieruzie laat staan een grotere rel. Over het algemeen worden wachters aangetrokken. De tijden veranderen. De criminaliteit is verruwd, heeft ernstige vormen aangenomen. Als wij een wachter en een crimineel met elkaar vergelijken kan er gesproken worden van een sriba en een kaiman, een dwerg en een reus.”

Bewakingsdiensten

“Bedrijven die het zich kunnen permitteren gaan in zee met bewakingsbedrijven, die als paddenstoelen uit de grond rijzen. Het is gebruik aan het worden dat militairen en politieambtenaren bewakingsbedrijven opzetten. Over het algemeen zijn deze dienstverleners niet berekend voor de taak die zij zich aanmeten.”

Regering moet optreden

“Doel van de diefstal is het gestolen goed te verkopen aan schroothandelaren, die zakendoen met exporteurs. Het koper dat in Suriname gestolen wordt, vindt haar weg naar China, India en andere gebieden. De opbrengst van koper op de schrootmarkt is slechts een fractie van de werkelijke waarde.”

Enorme schade

“Koperdiefstal brengt enorme schade toe aan nuts- en particuliere bedrijven en huishoudens. De EBS (Energie Bedrijven Suriname) ondervindt last van koperdiefstal. Hierdoor kunnen elektriciteitsnetwerken uitvallen, productieprocessen worden stilgelegd en forse financiële schades optreden. Dan heb ik het niet gehad het gevaar dat met het knoeien aan de elektriciteitsvoorziening gepaard gaat. Ook de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) en de telecomsector worden gevoelig getroffen.”

Oplossingsmodel

“Het is niet goed om kritiek te leveren zonder oplossingsmodellen aan te dragen. Daarom stel ik voor, dat de export van koper wordt verboden. Eerder voerde minister Clifford Marica van Handel en Industrie deze maatregel in. Maar deze heeft geen zoden aan de dijk gelegd.”

Lariekoek

“De om en bij 20 schrootopkopers zijn allemaal helers. Er wordt grif opgekocht van junkies. Er hebben zich ook bendes gevormd die actief bezig zijn. De opkopers voeren in hun verdediging aan, dat zij niet altijd kunnen achterhalen of het koper gestolen is. Ik kan niet van de gezichten van de mensen die koper te koop aanbieden, aflezen of zij betrouwbare mensen zijn. Dat is lariekoek.”

Exporteurs werken achter de schermen

“De handelswaar wordt doorverkocht aan andere grotere opkopers en tussenpersonen die rechtstreeks contact hebben met de exporteurs. De koperexporteurs die achter de schermen opereren, houden geen administratie bij. Het lijkt mij daarom het best om de verkoop van koper te verbieden.”

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: