Stutgard over testen Coronavaccin in Afrika

Ricky Stutgard

Onlangs deden twee Europese artsen veel stof opwaaien met hun uitspraken om vaccins tegen het Coronavirus in Afrika uit te proberen. Al gauw volgden er verschillende scherpe reacties door diverse prominenten in de media en via het internet. Ricky Stutgard, die vooral bekend is als voedseltechnoloog, reageert nuchter. Allereerst stelt Stutgard dat de regels in bepaalde landen soepeler zijn dan in landen als in de Verenigde Staten of Europa, waardoor bedrijven sneller hun heil zoeken in deze landen. “De mogelijkheid om testen te doen, is vaak niet aan strenge regelgeving onderhevig”, laat Stutgard weten. Stutgard zegt ook dat de reden is dat in de landen waar het allemaal zo streng geregeld is men vaak te maken heeft met de juridische waarborging dat wanneer iets misgaat de weg naar de rechter en mogelijkheid op een forse claim goed geregeld is.

Discriminatie

Toch steekt Stutgard niet onder stoelen of banken dat een dergelijke bewering  discriminerend is, omdat er niet beweerd is om ook in andere delen van de wereld, zoals Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Azië te testen, maar juist alleen in Afrika. “Als dat het geval zou zijn, dan ben je eerlijk bezig”, onderschrijft de voedseltechnoloog. De regelgeving moet in bepaalde landen beter geregeld worden, stelt Stutgard. Hij brengt tot slot in herinnering dat in de jaren negentig een Belgisch bedrijf ook al plannen had geopperd om vuilafval te dumpen in Afrika.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: