Een gesprek met dokter Panka, internist en intensivist

Drs. Bernardo Panka

Drs. Bernardo Panka is internist en intensivist in het ‘s Lands Hospitaal. In een artikel bespraken wij reeds wat een internist precies doet, maar een intensivist behandelt ernstig zieke mensen, die op de Intensive Care liggen. Ook drs. Panka heeft patiënten moeten behandelen, die besmet waren geraakt met het Coronavirus. “De meeste mensen die dit virus krijgen, zijn niet heel erg ziek. Ze doorstaan het als een gewoon griepje. De internist komt er pas aan te pas als mensen ernstig ziek worden, en de intensivist pas wanneer die patiënt niet meer de eigen vitale functies, zoals de ademhaling, goed onder controle heeft. Dan zijn er orgaanfunctiestoornissen. Wie positief bevonden is op het Coronavirus wordt sowieso opgenomen ter isolatie en verpleging, ook om te voorkomen dat er verspreiding plaatsvindt. Een deel van de patiënten dat we hebben gehad, met name in het RKZ, had dus wel noemenswaardige klachten, maar konden toen hun toestand verbeterd was weer op de Covid-afdeling van ’s Lands Hospitaal worden opgenomen. Een klein deel was te ziek en moest langdurig op de IC worden behandeld.”

Kansen liggen beter bij mensen onder de 60

De internist vertelt dat wanneer een patiënt benauwd is en in ademnood is, dan merkt hij ook alles dat om hem heen gebeurt. Alles op de IC wordt in stelling gebracht, maar de patiënt wordt ook gerustgesteld. Dan moet afhankelijk van de zuurstofbehoefte bepaald worden of het verder kan met een zuurstofmasker, of als de persoon aan een beademingsapparaat moet. Dan is er een heel ernstig zuurstoftekort. De persoon wordt in slaap gebracht en de machine neemt de longfunctie over, zodat het herstel van de longen misschien wat makkelijker kan gaan. “Er zijn factoren die tot een sneller herstel kunnen bijdragen, zoals wanneer je geen onderliggende chronische aandoeningen hebt. Daar speelt leeftijd zeker een rol, maar de kansen liggen beter bij mensen onder de 60. Overgewicht blijkt ook een nadelige factor te zijn. De moeite wordt altijd gedaan om te patiënt er bovenop te helpen. In het geval van Corona kunnen de patiënten ook geen bezoek krijgen, maar videocalls kunnen bijvoorbeeld wel worden toegepast.”

Volgens de internist hebben wij in Suriname best tijdig goede maatregelen genomen, waardoor de situatie hier onder controle lijkt, maar een harde conclusie kan pas genomen worden wanneer dit voorbij is. Op dit moment hebben we het nog goed in de hand, en kan ons zorgsysteem het best wel aan. “Met onze collega medici, de verpleegkundigen en iedereen die zich hier hard voor inzet, maar ook met het in acht nemen van de voorschriften door de gemeenschap, komen we er zeker wel”, zegt dokter Panka tot slot.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: