Wereldeconomie krijgt klap van $5 biljoen

Volgens investeringsbank JPMorgan Chase & Co. zal de wereldeconomie minstens $5,5 aan verloren groei moeten incasseren – zo veel als het jaarlijkse BBP van Japan – door de coronaviruspandemie.

Er wordt verwacht dat de wereld zich in zijn diepste recessie in vredestijd zal storten sinds de depressie van 1920-21, omdat het virus bedrijven dwingt te sluiten en mensen ertoe dwingt thuis te blijven. Economen voorspellen echter dat de recessie van korte duur zal zijn.

De economen van JPMorgan zetten de verloren wereldoutput op 5,5 biljoen dollar of 7,9 procent van het BBP tegen het einde van 2021. Deze klap is vergelijkbaar met het volledige bruto binnenlands product van Japan — de derde grootste economie van de wereld — met zijn nominaal BBP van $5.15 triljoen.

De gegevens suggereren dat de VS een verlies van 11,3 procent zullen lijden — substantiëler dan de ineenstorting van 1920-21 die de wereldeconomie naar schatting 10 procent kostte. De Eurozone ziet een 6,1 procent inzinking onder ogen, achter het Verenigd Koninkrijk met 7,0 procent. Ter vergelijking: de Grote Depressie van de jaren dertig van de vorige eeuw heeft de wereldeconomieën met ongeveer 4,6 procent getroffen.

Het Internationaal Monetair Fonds zal in het kader van zijn voorjaarsbijeenkomst – die bijna zal plaatsvinden – van 17 tot en met 19 april zijn meest recente prognoses bekendmaken.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: