Coronavirus kan een half miljard mensen in armoede storten

Nog eens meer dan een half miljard mensen kunnen door de economische gevolgen van de coronapandemie tot armoede gebracht worden.

In een rapport dat door de in Nairobi gevestigde liefdadigheidsinstelling Oxfam is uitgebracht voorafgaand aan de virtuele vergaderingen van de ministers van Financiën van de G20-groep van vooraanstaande ontwikkelde en ontwikkelingslanden, het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank, is de impact van de crisis op de wereldwijde armoede als gevolg van de krimpende gezinsinkomens of consumptie berekend.

Het onderzoek – uitgevoerd door King’s College London en de Australian National University – zei dat een daling van 20% van het inkomen als gevolg van een recessie veroorzaakt door Covid-19 een extra 548 miljoen mensen onder de 5,50 dollar per dag zou duwen – een van de definities van de Wereldbank van armoede.

Tegen de tijd dat de pandemie uitbreekt, zou meer dan de helft van de wereldbevolking van 7,8 miljard mensen in armoede kunnen leven. Ongeveer 40% van de nieuwe armen zou zich kunnen concentreren in Oost-Azië en de Stille Oceaan, met ongeveer een derde in zowel Afrika ten zuiden van de Sahara als in Zuid-Azië.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: