“Bas Mulder”, een voorbeeld…

Sebastianus (“Bas”) Adrianus Wilhelmus Rudolfus Mulder werd geboren op 17 juli 1931 in het Oost Brabantse Beugen. Hij kwam in 1959 naar Suriname als jonge geestelijke. Hij was een sportief, maatschappelijk zeer bewogen priester die zich ook profileerde als langeafstandsloper, volleybal, tafeltennis, zwemmen, dammen en meer. 

Pater Bas Mulder was de eerste voorzitter van de Volleybalbond in Suriname, en organiseerde in het Patronaat grote jeugd-damtoernooien met honderden spelers. Ook in de atletiek eindigde Bas vaker binnen de eerste drie, totdat hij in 1992 aan zijn 70ste en laatste wedstrijd deelnam.

Hij werd in Suriname vooral bekend als priester van het Rooms Katholiek Bisdom door zijn programma’s bij eerst Radio Apintie en toen bij de STVS in 1966. De meeste ouderen kennen hem van het programma “Een Woord van de Kerk”, waarin hij sociale en maatschappelijke issues koppelde aan het woord van God, en later met “Burger en Samenleving”. Wanneer Bas Mulder sprak, dan luisterde een ieder naar woorden van wijsheid en een onwrikbaar geloof! Bas gaf ook les op de Louiseschool, en was ook daar streng maar erg geliefd. Hij vertrok in 2009 uit Suriname, en verwisselde gisteren op 88-jarige leeftijd in de gemeente Boxmeer van de Nederlandse provincie Noord Brabant het tijdelijke voor het eeuwige.

Dagblad Suriname condoleert de gehele Surinaamse gemeenschap met dit verlies.

error: Kopiëren mag niet!