Kan Saudi-Arabië de wereldolie-industrie redden?

SAUDI-ARABIË EN RUSLAND OEFENEN DRUK UIT OP DE VS TOT HET SLUITEN VAN EEN DEAL OM LEVERANTIE VAN RUWE OLIE WERELDWIJD MET TENMINSTE 10 MILJOEN VATEN PER DAG TE VERMINDEREN OM PRIJZEN TE STABILISEREN NU DE VRAAG DOOR DE COVID-19-PANDEMIE DAALT.

OPEC+ — de Saudisch-Geleide Organisatie van Aardolie-exporterende Landen — zal op 9 april een teleconferentie bijeenroepen om te onderhandelen over een wapenstilstand in een Saoedisch-Russische strijd om het marktaandeel dat de ruwe prijzen met maar liefst 60 procent sinds januari heeft doen dalen.

De V.S. President Donald Trump heeft gezegd dat hij tarieven op de ruwe invoer zal aanpakken als hij de energiearbeiders van de V.S. tegen de olieprijsneerstorting moet beschermen.

Saoedi-Arabië heeft de tarifering van zijn ruwe olie voor de levering van Mei vertraagd aangezien het op het resultaat van de conferentie wacht, die erop wijst dat de Kroonprins Mohammed de bak Salman (MbS) niet bereid is om de markt met goedkope levering vóór een overeenkomst te overspoelen.

Naast de VS en de OPEC+ producenten zou MbS alle landen die meer dan een miljoen vaten per dag pompen een klap kunnen toebrengen. In wezen gaat het dan om Canada, China, Brazilië, Qatar, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Anders zou Saoedi-Arabië 12,3 miljoen vaten per dag kunnen blijven pompen, waardoor de prijzen in elkaar zouden storten en de Amerikaanse schalieolie-industrie, die de afgelopen zes jaar een doorn in het oog is geweest in zowel Saoedi-Arabië als Rusland, zou worden getroffen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: