Verwachte transferwaarde topvoetballers keldert door coronacrisis

Het coronavirus heeft ook de nodige impact op de voetbalwereld. Volgens het Zwitserse CIES Football Observatory neemt de verwachte transferwaarde van spelers in de vijf grootste Europese competities in het geval er tot eind juni niet wordt gespeeld en geen contracten worden verlengd met 28% af van €32,7 mrd tot €23,4 mrd.

Om dit te berekenen, maakte CIES gebruik van een eigen algoritme dat rekening houdt met factoren als de leeftijd van een speler, hoe lang zijn contract nog loopt en zijn prestaties van de afgelopen tijd. De grootste dalers zijn de wat oudere spelers met kortlopende contracten die dit seizoen minder wedstrijden gespeeld hebben dan het vorige. Als voorbeeld noemt de organisatie Paul Pogba wiens verwachte transferwaarde bijna halveert, van €65 mln naar €35 mln.

De club die virtueel het meest verliest is Olympique Marseille, dat 38% — of €97 mln — van de mogelijke transferwaarde van zijn spelers ziet verdampen. Daarop volgt Inter Milaan dat de verwachte waarde van zijn spelers met 35,7% ziet dalen. Dat vertegenwoordigt voor de vermogende club een waarde van €276 mln. Onderaan de lijst staat het Franse Stade Brestois dat virtueel €11 mln, of 16,3% van de transferwaarde van zijn spelers, verliest.

error: Kopiëren mag niet!