Jitendra Kalloe: “De kleine man wordt dupe van de nieuwe valutawet”

“Kleine groep rondom de president wordt bevoordeeld”

In gesprek met Dagblad Suriname zegt VHP-parlementariër Jitendra Kalloe uit Nickerie dat met de aanname en afkondiging van de nieuwe Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren mensen armer gemaakt worden. “De werkloosheid zal toenemen. Niemand gelooft erin.  Zelf zij die de wet hebben gemaakt niet. In de wet wordt er gesproken over een koers van 7,50. De volgende dag al komt de president met een koers van 5,80 en dan 8,50. Zo werkt het niet. De banken in Nickerie zijn evenals die van de stad, gesloten. De markt was al gesloten als voorzorg tegen het Coronavirus. Het is opmerkelijk stil in Nickerie en niemand weet wat er nu gaat gebeuren.” 

Landbouw afhankelijk van valuta

Kalloe, die ook ondernemer is, geeft aan dat landbouwers en vooral de grote en middelgrote bedrijven bijzonder afhankelijk zijn van invoermiddelen. “Landbouw-kunstmest, zaaizaad, chemicaliën, machines en de onderdelen, alles is in valuta. Men maakte gebruik van valuta om naar Guyana te gaan en omgekeerd deden de Guyanezen dat ook. Er is nu een verbod gekomen. Je moet naar de bank. En daar gaat een probleem ontstaan. Als je geen valuta kan betrekken en de kans daartoe is heel groot, ben je in grote problemen. Grote ondernemingen, die werknemers in dienst hebben, gaan genoodzaakt zijn om mensen te ontslaan.

Sinds de afkondiging zijn mensen angstig en in paniek. Niemand weet wat er nu gaat gebeuren.”

Kleine man wordt dupe

“Burgers proberen hun spaargelden te wisselen. De kleine man probeert nu te wisselen en dit wordt een groot probleem. Alle middelen zijn tegen een koers van 14 en 15 binnengekomen. De importeurs gaan niet verlagen, want het gaat een groot verlies zijn. En zo kan er schaarste komen. Uiteindelijk is de kleine man de dupe ervan als de prijzen naar boven gaan. Als handelaren niet kunnen verkopen, gaan ze hun werknemers ontslaan. Dan krijg je nog meer werkloosheid. Mensen gaan niet meer uitkomen”, stelt Kalloe.

Kleine groep rondom president wordt bevoordeeld

“Productiebedrijven in Nickerie zijn op een laag pitje bezig, want die zijn ook onzeker. Als ze straks voor hun export van de bank dollars in SRD zullen krijgen tegen een koers van 7 of 8, hoe gaan ze dan hun werknemers betalen? Sinds de afkondiging van de wet is de prijs van padie ook gezakt. De exporteurs en de verwerkers zijn angstig, want niemand weet er gaat gebeuren.  

De regering op haar beurt is bezig met maar een kleine groep te bevoordelen. De vrienden en familie van de president. Men probeert de mensen afhankelijk te maken.”

NDP heeft onze toekomst kapot gemaakt

“De toekomst van jongeren wordt verkwanseld met dit beleid van de NDP. Jongeren, hun ouders maar ook kader gaat gedwongen zijn om naar het buitenland te verhuizen. Om elders een beter bestaan te hebben. Exponenten van de NDP verkopen pakketten of verdelen het in bepaalde groepen om mensen te beïnvloeden. In plaats van in de productiesector te investeren, wordt dat kapot gemaakt. De VHP roept al jaren op om voor voedselgarantie en voedselveiligheid te zorgen. Ook nu zijn de plannen van de VHP klaar. Het verkiezingsprogramma is gepresenteerd. Er moet geïnvesteerd worden in de productiesector. De VHP staat klaar om ons Suriname te redden”, aldus Kalloe.

SAM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: