16 partijen doen mee aan verkiezingen

Ramadhin: “Uiteindelijk tellen de knikkers”

In totaal mogen 16 partijen meedoen aan de algemene, vrije en geheime verkiezingen van 25 mei 2020. De NDP, VHP, NPS, Abop, SPA, PRO, BEP, Pertjajah Luhur (PL), Palu, DOE, HVB, A20, OptSu, VVD, SDU en DA’91 hebben gisteren per deurwaardersexploot goed nieuws ontvangen van het Centraal Hoofdstembureau (CHS). De kandidatenlijsten moeten op 9 april worden ingediend. Dat is vijf meer dan de verkiezingen van 2015. Daar namen uiteindelijk 7 partijen en 4 combinaties deel aan de verkiezingen. Politiek analist Hardeo Ramadhin geeft de nieuwkomers voor nu het voordeel van de twijfel. “Laten ze bewijzen wat zij op 25 mei 2020 kunnen doen. Want uiteindelijk tellen de knikkers”, zegt Ramadhin aan Dagblad Suriname. Hiermee probeert hij optimistischer te zijn dan de recent gehouden Nikos- en Idos-peilingen, waarin deze nieuwkomers en oude kleinere partijen nog niet zichtbaar zijn. Ramadhin voert aan dat op basis van de analyse van de verkiezingen uit 2015, de partijen als DA ’91, SPA en BEP nauwelijks zichtbaar waren in de V-7 combinatie, omdat ze heel slecht scoren. Ook de Palu kan in dezelfde rij worden geschoven, aangezien zij altijd heeft kunnen profiteren van de gunstige positie in Coronie, maar in de overige districten barslecht scoort. “Het is jammer om veel kapitaal en energie te stoppen met als uiteindelijk resultaat nauwelijks een zetel”, aldus Ramadhin.

‘Kiezers gaan niet van op éne op andere dag op een nieuwe partij stemmen’

Wat de samenstelling van de nieuwe partijen betreft, dan ziet Ramadhin wel enkele goede gezichten daartussen. Daaronder noemt hij Curtis Hofwijks van de PRO, die zijn sporen verdiend heeft als eerste burger die met een protestbord in opstand kwam tegen het beleid van president Desi Bouterse. “Om een zetel in Paramaribo te halen, moet je 6.600 tot 6.700 stemmen behalen. In Wanica zijn dat 8.500 stemmen voor een zetel. Voor Palu in Coronie is het gemakkelijk met 445 stemmen. We heten ze dus allemaal welkom in de politieke arena. Je kunt leuk zijn, maar als mensen jou en je partij niet kennen, gaan ze niet op je stemmen. Kiezers gaan niet van de éne op de andere dag op een nieuwe partij stemmen. Meestal blijft men bij de traditie. De NDP krijgt wel heel veel stemmen, maar hebben ze het goed gedaan? Ze hebben van het land juist een chaos gemaakt. De NDP, VHP, PL, NPS en Abop zijn partijen die zichtbaar zijn. Ook DOE is zichtbaar”, aldus de politiek analist.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: