VHP-fractie komt met rechtszaak tegen valutawet

Gajadien: ‘Totstandkoming wet in strijd met ordereglement en grondwet’

Als alles goed zit, zal de fractie van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) vandaag nog een rechtszaak indienen om de wijzigingen in de omstreden Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren ongedaan te maken. “Formeel is bij de wijze van totstandkoming van deze wet in strijd met wettelijke regelingen gehandeld, waaronder het ordereglement van het parlement en de grondwet. De VHP-fractie zal alles in het werk stellen om de formele totstandkoming van deze wet, die gebaseerd is op een onrechtmatige daad, aan te vechten”, zegt VHP-ondervoorzitter tevens assembleelid Asiskumar Gajadien aan Dagblad Suriname. De snelle aanname en daarna ook afkondiging van deze wet heeft voor behoorlijke opschudding gezorgd in de samenleving. Banken houden hun deuren tot nader order als protestmaatregel gesloten, terwijl het bedrijfsleven en verzekeringsmaatschappijen uit solidariteit gisteren ook een ééndaagse sluiting hebben georganiseerd. Gajadien, die lid van de commissie van rapporteurs is geweest, voert aan dat de valutawet ook in strijd is met klassieke rechten van burgers. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid wel om de aanname van deze wet aan te vechten bij de rechter. Hij verduidelijkt dat zijn partij staat achter ordening, maar dan op een correcte wijze.

Koersontwikkeling groot bottleneck voor coalitiepartijen

De spoedwijziging van deze wet is volgens Gajadien doorgevoerd, omdat de regerende coalitiepartijen met de verkiezingen in aantocht, de koersontwikkeling als één van de grootste bottlenecks zagen. Valuta-interventie vanuit de Centrale Bank van Suriname (CBvS) was volgens hem ook niet meer mogelijk, vanwege het feit dat men in de loop der jaren een zodanig wanbeleid heeft gevoerd dat er veel geleend moest worden en inkomsten en toekomstige inkomsten zelf moesten worden verpand. “Hierdoor is men niet meer in staat om de koersen te beheersen. Dus werd men genoodzaakt om een afleidingsmaneuver te gebruiken om de samenleving te misleiden”, zegt de VHP’er. Volgens de parlementariër was er ook sprake van een koersstijging kort voor de verkiezingen van 2015. Toen heeft de regering Bouterse-Ameerali continu via de CBvS laten interveniëren om de valutawisselkoers kunstmatig op SRD 3,35 te houden. “Nu is men weer bezig met deze zelfde misleiding door alle vreemde valutabetalingen te laten plaatsvinden in SRD. Natuurlijk lijkt dat aantrekkelijk, maar als je hele productiesector, dienstensector en bankensector in mekaar vallen over 3 tot 4 maanden, dan is die verkiezing voorbij, maar de grootste verliezer zal het volk zijn”, aldus Gajadien.

Sociale wetten een voorbeeld van mislukking

Gajadien vergelijkt deze wet, die volgens hem als mislukte wet kan worden getypeerd, met de sociale wetten die in maart 2015 na een marathonzitting werden aangenomen en de gezondheidssector vandaag de dag alleen maar koppijn bezorgt. “Mensen zouden een algemeen pensioenfonds hebben, maar vandaag de dag zijn die middelen verdwenen. Iedereen zou een gratis geneeskundige behandeling hebben, maar vandaag de dag beschikt een groot deel van die samenleving niet over een ziektekostenverzekeringskaart. De gehele gezondheidszorg is vandaag de dag in mekaar gevallen, waardoor men bijvoorbeeld met een Bazokaart niet eens medicijnen kan krijgen. Ook een minimumloon was geïntroduceerd, maar op veel plaatsen zien we nu dat dit niet werkt. Arbeiders worden zelf uit het buitenland gehaald en ingezet om dit minimumloon te omzeilen”, aldus Gajadien.

FR

error: Kopiëren mag niet!