Visserscollectief ziet inkomsten vissers halveren

“De agrarische sector moet weer belangrijk worden nu we minder importeren.” Dit zegt Mark Lall, secretaris van het Visserscollectief. “We moeten weer produceren, zowel in pluimvee, groente als in de tuinbouw.” Over de visserij zegt Lall dat de boten varen ondanks het Coronavirus. “Want het maximum aantal personen per boot bedraagt 5 en bij een eventuele besmetting zouden dus maar 5 personen in quarantaine moeten. Dit betekent niet dat de vissers zich geen zorgen maken. De mensen doen hun werk, maar zijn wel op hun hoede. ”

Extra zorgen

Er zijn meer zorgen voor de vissers. Door de nieuwe wet die de valuta moet reguleren, verwacht het Visserscollectief dat de vissers ook in de problemen komen. “Een deel van de vangst werd verkocht in US-dollars. Door de nieuwe wetgeving ontstaat er een drastisch verschil. “Onze inkomsten dalen met de helft hierdoor. Het is een belangrijk deel, omdat de lokale verkoop van de visproducten niet voldoende opleverde om de kosten te dekken”, licht Lall verder toe. “De vissers maken zich zorgen en zijn verhit, want het betekent dat we tegen een veel lagere koers onze producten moeten gaan verkopen en dat is een halvering van onze inkomsten. Zodra een deel van de vangst binnen is, zal een alv worden belegd. We komen niet meer uit de kosten. De koers heeft alles te maken met het staan of vallen van onze sector. We kampen al lang met een benzineprobleem, waarvoor we nooit een vergoeding hebben gekregen van de overheid, maar we konden het hoofd nog boven water houden. Nu de inkomsten met de helft worden verminderd, hebben we wel een groot probleem.” Lal verwacht dat heel veel ondernemers door deze maatregel over de kop zullen gaan.

Vergunningsvoorwaarden

Ten aanzien van berichten dat mensen soms boten passagiers zien vervoeren van en naar Guyana, zegt de voorzitter van de Suriname Seafood Association, Udo Karg, dat het ten zeerste is verboden om dat te doen. “Dat is ook het standpunt van de overheid. Het grote probleem is dat er geen controle is bij vergunninghouders en mensen die vergunningen verhuren. De mensen houden zich over het algemeen niet aan de vergunningsvoorwaarden. Ze vissen hier in Suriname en brengen de vis dan naar Guyana”, vertelt Karg. Dat de mensen bij boten in Nickerie vis inkopen, zoals berichten via social media worden gedaan, is noch het visserscollectief noch Karg bekend.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: