Belfort: “We leven weer in de jaren ’80”

De Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren zorgt nu reeds voor veel beroering. Volksvertegenwoordiger en de jurist Edward Belfort schetst een niet rooskleuring beeld. “De wet zal niet werken, omdat onze dollars geen dekking hebben. De regering heeft de euro’s en dollars verbruikt. Daarna is men aan de kasreserve gegaan. Onze munt is verschillende keren gedevalueerd. Men spreekt zelf van depreciatie van onze munteenheid. De koers ging al naar 20 en de winkeliers sluiten hun winkels vanwege de hoge koers”, zegt de parlementariër in een adem. “En met deze maatregel wordt gedacht dat het goed zal uitpakken.”

Grote vraag naar dollars

Belfort wijst erop dat het marktmechanisme tussen vraag en aanbod de prijs van een product bepaalt. “De vraag naar dollars is groot en het aanbod klein, hierdoor zal de prijs omhooggaan. Welke maatregel ook genomen wordt, het zal niet meer helpen. Er is geen valuta meer op de Centrale Bank en de handelaren weten dat ook. Ook de speculanten weten dat, dus men gaat nu op de zwarte markt floreren. Dus als men tegen de vastgestelde koers inkoopt, en de cambio’s een hogere koers hebben dan is dat al een verschil. En iemand anders die weet dat deze maatregel niet gaat werken, zal hoger bieden voor een dollar. Aan wie verkoop je dan je dollar, aan de cambio of aan de speculant die meer biedt?”, vraagt Belfort retorisch.

“Van de ene op de andere dag crimineel”

“De koers zal niet meer te houden zijn. De koers wordt niet door de regering bepaald. De handelaren die dollars zullen krijgen om goederen te importeren zullen de goederen hamsteren en voor een veel hoger bedrag aan de consument verkopen.  Dit is precies de situatie als in de jaren tachtig.” Dat mensen van de ene op de andere dag strafbaar zijn voor het in het bezit hebben van US-dollars voor speculatieve doeleinden valt niet goed bij Belfort. “Van de ene op de andere dag willen ze mensen tot criminelen maken.” Belfort stelt dat mensen via via hun dollars zullen wisselen. “De economen en het bedrijfsleven hebben hierop negatief gereageerd. Het is een wanhoopsdaad.” Belfort noemt de Albinezen, die aan de grens met Frans-Guyana euro’s verdienen. “Naast de taxichauffeurs heb je ook de gouddelvers die in valuta verkopen, en de handelaren die nu dollars hebben? Moeten zij hun dollars voor een heel laag bedrag gaan verkopen? Niemand gaat dat doen.” Belfort voorspelt grote schaarste. “Over een paar dagen al is de chaos compleet.” De parlementariër ziet het doemscenario al voor zich, waarbij veel mensen hun banen zullen verliezen. In dit verband verwijst Belfort als voorbeeld naar het bacovebedrijf FAI dat onlangs moest sluiten. “Dat is toch al kapot gemaakt? We leven weer in de jaren 80”, zegt Belfort tot slot.


RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: