Particuliere fysiotherapeuten vrezen inkomstenderving door Corona

De maatregelen en adviezen van de overheid ter bescherming van de gemeenschap tegen de verdere verspreiding van het Coronavirus treffen haast alle sectoren. Zo ook de fysiotherapeuten, waar fysieke behandeling van patiënten noodzakelijk is. “In Suriname kennen we twee type fysiotherapeuten. De eerste groep, en dat zijn veruit de meeste fysiotherapeuten, is werkzaam binnen de eerstelijnsgezondheidszorg. Zij zijn in loondienst en hebben een werkgever, in deze de overheid en ook bij deze groep zal er een sterke afname zijn van het aanbod aan patiënten ten gevolge Coronavirus en het dreigend gevaar, maar omdat zij in loondienst zijn, zullen zij toch eind van de maand hun salaris toucheren. Maar de kleine groep van fysiotherapeuten, die particulier gevestigd zijn en behoren tot de tweedelijns zorg, hebben aan het einde van maand enorme inkomstenderving en zullen in financiële problemen geraken, daar er vanuit de overheid nog geen overbruggingshulp is”, zegt fysiotherapeut Ricardo Bhola.

Patiënten die nog in behandeling zijn, blijven weg

Op korte termijn gaat de kleine groep zelfstandigen volgens Bhola omvallen. Kortom, een zorgelijk vooruitzicht. “Locomotorius heeft de afgelopen week een ‘vrije val’ gemaakt. Patiënten die nog in behandeling zijn, blijven weg en er zijn geen nieuwe aanmeldingen geweest deze week voor therapie, zegt Bhola, die zijn diensten vanuit zijn praktijk onder de naam Locomotorius aanbiedt. “Het vooruitzicht voor de voortzetting van mijn praktijk ziet er niet zo rooskleurig uit als deze situatie over 2 a 3 maanden onveranderd is. Maar we geven nooit op en ook nu zullen we niet opgeven. We zullen er sterker uitkomen. Financieel is het een zware klap voor het bedrijfsleven. Een catastrofe. En het komt dubbel zo hard aan, omdat de economische situatie er zo bar slecht voor staat. Ik vrees dat vele bedrijven over de kop zullen gaan”, zegt de fysiotherapeut.

Achteruitgang cliënten

De senioren burgers behoren tot de kwetsbare groep. Op zich hoeft dat volgens Bhola niet, want je kan als senior ook behoorlijk fit zijn als je sportief bent en een healthy lifestyle op na houdt. “Maar de cliënten wiens vitaliteit niet optimaal is, en die de trainingen echt nodig hebben, zullen achteruitgaan indien ze vanwege deze toestand het huis niet meer uit komen. Het zal zijn tol eisen wat betreft hun fysieke gesteldheid, op vele vlakken. Hierbij moet je denken aan achteruitgang in kracht, mobiliteit, coördinatie, conditie. Maar ook mentaal, want zoals we weten, heeft bewegen een zeer positief effect op onze brein. Indien deze situatie te lang duurt, zal de gezondheidstoestand nog verder achteruitgaan. Het spijt me dat we dit moeten constateren, maar mooier kunnen we het niet maken. Het is bekend dat voor een goede longventilatie, de mens moet bewegen. En helemaal als men een hogere leeftijd heeft. Deze situatie nodigt uit tot inactiviteit en dat mag niet gebeuren”, aldus Bhola.

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: