1,5 miljoen mensen sterven jaarlijks aan tbc

Tuberculose (tbc) blijft de dodelijkste infectieuze moordenaar ter wereld. In 2018 stierven maar liefst 1,5 miljoen mensen aan deze ziekte. Tbc wordt veroorzaakt door bacteriën (Mycobacterium tuberculosis), die meestal de longen aantasten. Het is een aandoening die te genezen en te voorkomen is. Tuberculose is endemisch in Suriname. Dekking van tbc-behandeling van het aantal gemelde (geschatte incidentie) bedroeg in 2018 ruim 80% in Suriname. De overlijdensratio (geschatte mortaliteit/geschatte incidentie) was volgens de Paho dat jaar gesteld op 11%. Elk jaar wordt op 24 maart Wereldtuberculosedag herdacht. De bedoeling is om het publiek bewust te maken van de verwoestende gezondheids-, sociale en economische gevolgen van tbc. Ook worden de inspanningen opgevoerd om de wereldwijde tbc-epidemie te beëindigen. De datum van 24 maart markeert de dag in 1882, waarop dr. Robert Koch aankondigde dat hij de bacterie had ontdekt die tuberculose veroorzaakt. Dit heeft de weg geopend naar diagnose en genezing van deze ziekte. Elke dag verliezen meer dan 4000 mensen hun leven aan tuberculose. Wereldwijde inspanningen ter bestrijding van tbc hebben sinds het jaar 2000 naar schatting 58 miljoen levens gered. Om de tbc-respons te versnellen in landen voor het halen van de streefdoelen, kwamen staatshoofden tijdens de allereerste VN-bijeenkomst op hoog niveau in september 2018 samen. Zij deden krachtige toezeggingen om tbc te beëindigen.

‘It’s Time’

Onder het thema ‘It’s Time’ (‘Het is tijd’) staat dit jaar de schijnwerpers op het dringend versnellen van de tbc-respons. Hiermee kunnen levens worden gered en kan een einde worden gemaakt aan het lijden. Uit data blijkt dat ongeveer een kwart van de wereldbevolking latente tbc heeft. Dat betekent dat mensen besmet zijn met tbc-bacteriën, maar (nog) niet ziek zijn en de ziekte niet kunnen overdragen. De bacterie kan jarenlang inactief blijven en de kans op het ontwikkelen van actieve tuberculose neemt in de loop van de tijd af. De hoogste tbc-last ligt tot nu toe in 8 landen: Bangladesh, China, India, Indonesië, Nigeria, Pakistan, de Filipijnen en Zuid-Afrika. Brazilië, China, de Russische Federatie en Zimbabwe, die allemaal ook een hoge tbc-last hebben, bereikten een behandelingsdekking van meer dan 80 procent. Personen met actieve tuberculose hebben symptomen, zoals overmatig hoesten (soms met bloed), pijn op de borst, algemene zwakte, gebrek aan eetlust, gewichtsverlies, gezwollen lymfeklieren, koorts, koude rillingen en nachtelijk zweten. Deze symptomen kunnen soms ook leiden tot het stellen van een verkeerde diagnose, zoals bronchitis of longontsteking. Indien onbehandeld, kan actieve tuberculose dodelijk zijn.

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: