Kinderen thuis bezighouden is een echte klus

Met de vervroeging van de Paasvakantie en de sluiting van crèches landelijk vanwege de vrees voor besmetting met het Coronavirus, zitten veel ouders momenteel thuis met kinderen. Hoe gaan ouders hun kinderen vier weken of zelfs langer bezighouden? Het zwembad of de speeltuin zijn geen optie, en hun schooltaken houden hen ook geen hele dag zoet. “Normaal ga ik elke week naar een zwembad met mijn moeder en daar verlang ik altijd de hele week naar, maar nu ga ik gewoon met mijn zwembril en waterpistool in het zwembadje dat mama voor mij heeft opgeblazen. Het is wel leuker als ze met mij meedoet”, zegt de 5-jarige Dominique. Zijn moeder Cindy mag van haar werkgever voorlopig vanuit huis werken, maar het wordt voor haar zwaar om te werken en tegelijkertijd haar zoon de hele dag bezig te houden. “Ik moet dan nog koken en het huis netjes houden”, zegt Cindy, die alleenstaande moeder is. Ook moet er extra opgelet worden waarmee hij zich bezighoudt, waar hij zijn handen stopt, dat hij ze op tijd wast, dat hij op tijd gebaad wordt en dat hij geen dingen in zijn mond stopt”, zegt Cindy. “Hygiëne is een van de belangrijkste dingen waarop er gelet moet worden. Niet alleen voor mijn kind, maar ook voor mezelf. Bezoek krijgen lijkt mij ook niet een goed idee te zijn. Het is niet de kwestie dat ik in paniek raak, maar ik ben extra voorzichtig. Als er mij of mijn kind iets overkomt, zitten wij alleen erin”, zegt de moeder.

Ook Amar, vader van de 7-jarige Shaquille, vertelt dat hij zijn zoontje thuis bij zijn moeder moet achterlaten, aangezien zijn vrouw en hij wel aan het werk moeten verschijnen. Hijzelf is wachter, terwijl zijn vrouw verpleegster is. Shaquille houdt zich bezig door games te spelen op zijn playstation. Veel kinderen vinden over het algemeen wel iets om zich bezig te houden, maar het toezicht door ouders of verzorgers blijft belangrijk. Met extra kosten voor snacks voor de kinderen zeggen veel ouders dat zij nu veel minder in hun portemonnee overhouden. Een opvallende trend de laatste dagen was dat ouders naar zwemoorden met hun kinderen gingen, waardoor het gevaar voor besmetting met het virus werd vergroot. De dc van Para heeft de oorden uiteindelijk tot nader order gesloten. Ook de hangjongeren over straat blijft een gevaar voor besmetting. De onduidelijkheid dat de scholen wel of niet op 15 april opengaan, blijft nog een zorgpunt.

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: