Bouterse: Nieuwe valutawet wordt wél afgekondigd

Blundert wederom met “verkeerde” koers

President Desi Bouterse heeft maandag meegedeeld dat een koers van SRD 5,85 voor de US-dollar gehanteerd zal worden voor import van basisgoederen, omdat het belangrijk is dat de basisgoederen bereikbaar blijven voor het volk. Daartoe zal een pakket aan maatregelen worden getroffen, en de ondernemers zullen breedvoerig ingelicht en erbij betrokken worden. Inmiddels heeft hij de Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren ook reeds bekrachtigd, waarna de afkondiging zal plaatsvinden.

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) zal de dollars voor SRD 5,85 verkopen aan de importeurs, zei de president, maar intussen is duidelijk gemaakt door minister Tsang van HI&T dat de president zich vergist heeft, en SRD 8,50 had moeten zeggen in plaats van SRD 5,85. Toch betekent dat wel dat er naast de CBVS-koers van 7,52 een nieuwe/andere koers bijkomt: SRD 8,50 voor de US Dollar, terwijl volgens de nieuwe valutawet dat niet het geval zou moeten zijn. De nieuwe wet zou er juist in moeten voorzien dat er slechts een uniforme koers zou zijn.

Volgens de president zijn de koersen reeds aanzienlijk gedaald sedert de aanname van de nieuwe wet, en hanteren de banken al rond de SRD 10 voor de US-dollar. Ook heeft de president meegedeeld aan de vakbeweging dat de wet zal worden afgekondigd, ofschoon het bedrijfsleven en de financiële sector een beroep op hem hebben gedaan om dat niet te doen. Volgens hem is de wet noodzakelijk om ordening te brengen in het valutaverkeer. Ook met het bedrijfsleven en de Surinaamse Bankiersvereniging is de president in overleg.

Waar zullen die dollars vandaan komen?

Het probleem is natuurlijk: waar zullen die dollars, die de CBVS nodig zal hebben voor die importen, vandaan komen? Ten eerste heeft de CBVS een dusdanig tekort aan dollars, dat zelfs de kasreserves en termijndeposito’s, waar ze zowel wettelijk als uit morele overwegingen niet aan mochten komen, al werden aangesproken. Daarnaast is het publiek geheim dat er reeds schulden rusten op onze tegoeden uit de olie- en goudsector, dat het best slecht gesteld is nu met zowel de landbouwsector als de visserijsector, dat de staat ontelbare leningen nam die ze waarschijnlijk al niet bij machte meer is af te lossen, dus de vraag blijft: Waar zullen die dollars vandaan komen?

Niet moet worden vergeten de malversaties bij de EBS, bij de SPSB, de problemen waarin de bacovesector terecht gekomen is en de perikelen rond bacovebedrijf FAI, maar ook de kritieke situatie met betrekking tot brandstofleveringen en de schuld van USD 40 miljoen van de staat aan de SOL, welke niet eens betaald kan worden. Wanneer die dollars, die broodnodig zijn voor importen van niet alleen basisgoederen, maar ook alle andere importen, niet door onze CBVS verstrekt kunnen worden, dan zullen ze uit de parallelle markt (zwarte markt) moeten komen, en dat zou illegaal zijn. Risky business, want er staan straffen op van wel 4 jaren of SRD 1 miljoen. Daarnaast, alle terzake deskundigen zoals Jim Boussaid, de VSB, de vakbeweging, het assurantiewezen en ga zo maar door hebben reeds aangegeven: de nieuwe valutawet zal de koersen doen stijgen in plaats van dalen, en de gevolgen zullen alleen maar heel ernstig negatief voor zowel onze economie als onze bevolking kunnen zijn. Sterker nog: de gevolgen zullen niet te overzien zijn…

error: Kopiëren mag niet!