Valutawetten drastisch gewijzigd


In de nieuwe valutawet die met 26 stemmen voor is aangenomen in DNA mag niemand een andere koers hanteren voor vreemde valuta dan die van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). 

Ook is het een ieder verboden vreemde valuta in contanten te kopen bij wisselkantoren of elk ander natuurlijk persoon of rechtspersoon. Cambio’s mogen hun deviezen alleen verkopen aan de CBvS, en transacties mogen niet meer in vreemde valuta. Goederen en diensten mogen alleen in SRD worden geprijsd. 

Verder mogen de algemene banken ook geen kosten in rekening brengen voor transacties in vreemde valuta, anders dan door de CBvS na overleg vastgestelde reguliere banktransactiekosten.

De oppositie verliet de zaal in protest omdat ze vonden dat het hier om een nieuwe wet gaat, waarbij zelfs de naam is veranderd. 

Een verzoek van enkele oppositieleden om de vergadering te verdagen, werd door de voorzitter in stemming gebracht en dit verzoek werd afgestemd waardoor de vergadering werd voortgezet.

Mensen mogen nog steeds valutarekeningen hebben, vreemde valuta op hun rekening storten en lichten. Ze krijgen daarvoor normaal hun euro’s en US-dollars. Ook via Western Union krijgen mensen de deviezen uit het buitenland, maar het is de algemene banken verboden om vreemde valuta te verkopen aan natuurlijke personen anders dan voor reis, onderhoudsplicht, studie, medische doeleinden of de aanzuivering van credit cards.

Hoe de implementatie van deze “nieuwe” wet in de praktijk zal werken, zal nog moeten blijken.

error: Kopiëren mag niet!