Laatste nieuws coronavirus buitenland

Kabinetsleden vandaag twee keer bijeen voor crisisberaad
Vandaag vindt opnieuw crisisoverleg plaats op het ministerie van Justitie en Veiligheid, voor de vierde keer in totaal. De zogenoemde Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) start om 14.00 uur. Naar verwachting vindt er geen persconferentie plaats, omdat premier Rutte vanavond om 19.00 uur een televisietoespraak zal houden.

Om 16.00 uur komen minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus, vermoedelijk Arie Slob van Onderwijs en 25 burgemeesters die leiding geven aan de veiligheidsregio’s bijeen. Zij gaan onderling in op hoe het virus op lokaal en regionaal niveau te bestrijden. Ook hier is vooralsnog geen persmoment.

België legt noodbegroting aan van €1 mrd
De Belgische regering van premier Wilmès, die nog zeker drie tot zes maanden aanblijft, en het parlement hebben een eerste deal gesloten in de strijd tegen corona. Er wordt een noodbegroting opgetuigd van €1 mrd, zo maakte fractievoorzitter Kristof Calvo van Groen bekend.

China haalt burgers op uit Italië
De Chinese regering stuurt een vliegtuig naar Italië om eigen burgers in Europa op te halen. Peking wil volgens staatsmedia studenten die in het buitenland studeren zo snel mogelijk overvliegen naar de provincie Zhejiang, een oostelijke regio waarvan Hangzhou de hoofdstad is.

Olieprijs nadert $30 per vat
De olieprijs blijft fors dalen. Een vat Brent kost nu $31,50, 7% minder dan vrijdag. De olieprijs daalt vanwege de vraaguitval door het coronavirus, maar ook door de olieruzie tussen Rusland en Saoedi-Arabië. Die zijn sinds vorige week verwikkeld in een prijzenoorlog en dumpen op grote schaal olie op de markt.

G7 bespreekt aanpak coronacrisis, Duitsland somber gestemd
De regering in Berlijn zou somber gestemd zijn over de te verwachten resultaten van een telefonische overleg  vandaag van de leiders van de G7, een intergouvernementeel gezelschap van zeven grote industriële staten en de Europese Unie. Die bespreken de mogelijkheden van een meer gecoördineerde aanpak van de coronacrisis.

Vrijdag stemde president Trump van de VS na aandringen van vooral de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel ermee in maandag een dergelijk overleg te voeren. De VS zijn dit half jaar G7-voorzitter.

Tweede Kamer annuleert debatten
De leden van de Tweede Kamer komen voortaan alleen voor ‘strikt noodzakelijke debatten’ bijeen, zo heeft voorzitter Khadija Arib besloten. In principe zijn dat alleen debatten over het coronavirus. Het eerstvolgend debat staat voor woensdag op de agenda. Alle Kamerleden gaan thuiswerken. Commissievergaderingen en vragen gaan schriftelijk. Het wekelijkse vragenuurtje is tot nader orde opgeschort.

Premier Mark Rutte zal vanavond om 19.00 uur het land een hart onder de riem steken met een televisietoespraak. De Rijksvoorlichtingsdienst noemt het een address to the nation naar Amerikaans voorbeeld.

Slovenië stopt luchtverkeer, Brussels Airport schrapt 40% vluchten
De maatregelen die landen nemen, blijven elkaar opvolgen. Zo gaat Slovenië vanaf dinsdag het luchtverkeer sluiten. Ook gaat het vanaf vandaag alle horeca, sporthallen, kappers, bioscopen en winkels sluiten, uitgezonderd supermarkten. Het openbaar vervoer rijdt vanaf vandaag evenmin. Het land telt nu 219 besmettingen.

Tsjechië verbiedt vanaf vandaag tot 24 maart mensen naar buiten te gaan, behalve als het noodzakelijk is voor werk of om boodschappen te doen. Het land heeft 253 gevallen.

Colombia, dat 34 gevallen telt, gaat alle scholen en universiteiten sluiten vanaf vandaag. Winkels en restaurants zijn voor tien dagen gesloten. Vanaf 16 maart geldt er ook een internationaal inreisverbod.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Sri Lanka maandag aangepast van ‘geel’ naar ‘oranje’. Dat houdt in dat mensen alleen naar Sri Lanka moeten reizen als dat noodzakelijk is. Reizigers die Sri Lanka in willen, moeten eerst veertien dagen verplicht in quarantaine, ook als zij geen symptomen vertonen. Dat melden de autoriteiten van het Aziatische land.

Turkije gaat tijdelijk zijn cafés en clubs sluiten nu het zes besmettingen telt. Vluchten naar Duitsland, Frankrijk, Spanje, Noorwegen, Denemarken, België, Oostenrijk, Zweden en Nederland zijn opgeschort tot 17 april. Mexico heeft opgeroepen tot het houden van ‘sociale afstand’ om besmetting te voorkomen.

Ook Kiev sluit alle restaurants en cafés. De burgemeester van de Oekraïense hoofdstad verbied mensen van en naar andere steden te reizen. Brussels Airport gaat intussen door met vluchten schrappen. Vorige week werden al een vijfde tot een kwart vluchten geannuleerd. Maandag gaat het om bijna 40 procent van de vluchten: 215 van de 517 vluchten zijn geschrapt.

Zuid-Afrika roept noodtoestand uit
De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa riep vannacht ook de noodtoestand uit om te proberen het virus in te dammen. Het land telt nu 61 besmettingen. Maatregelen variëren van het sluiten van 35 van de 53 grensposten en grote bijeenkomsten van meer dan 100 mensen verbieden. Ook gaan de scholen dicht tot 18 maart.

‘Deze situatie vraagt om uitzonderlijke maatregelen, geen half antwoord. Het grootste gevaar is onwetendheid en angst, we kunnen het niet toelaten in paniek te raken’, zei de president. Het Afrikaanse continent telt nu 200 gevallen in 24 landen. Veel landen namen gisteren al soortgelijke maatregelen. Kenia, Ghana, Burundi hebben een inreisverbod voor risicolanden ingevoerd. Mali en Botswana screenen reizigers op het virus.

Vliegmaatschappijen snijden nog meer in aanbod
Verschillende vliegmaatschappijen moeten flink snijden in het aantal bestemmingen om het hoofd boven water te kunnen houden nu wereldwijd landen vliegverboden invoeren. Het Amerikaanse United Airlines gaat het aantal vluchten met de helft verminderen in april en mei, en ook de helft minder salaris betalen aan sommige werknemers. De luchtvaartmaatschappij zag voor $1,5 mrd minder boekingen in maart. Quantas Airways gaat na een eerdere 25% reductie van het aantal vluchten nog meer snijden in het aanbod.

Icelandair werkt ook met de vakbonden aan mogelijkheden om minder salaris te hoeven betalen. Air New Zealand is bezig zijn vliegaanbod met 85% te reduceren. Het Duitse TUI en de Scandinavische maatschappij SAS schorten de meerderheid van hun vluchten op en hebben overheidssteun gevraagd. Ook Britse maatschappijen hebben de regering om overheidssteun gevraagd. In Nederland heeft minister Hoekstra Schiphol en KLM financiële hulp toegezegd.

Air France-KLM houdt in totaal 90% van zijn vloot aan de grond. Zo gaan alle vliegtuigen van het type Boeing 747 bij KLM niet de lucht in. Evenmin vliegen de superjumbo’s van Airbus, de A380, bij Air France.

De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS gaat tijdelijk tot 10.000 werknemers ontslaan. Dat komt neer op 90% van het personeelsbestand.De Britse prijsvechter easyJet verwacht op zijn beurt dat het merendeel van de vliegtuigen op korte termijn aan de grond zal blijven. Het bedrijf bestempelt de toekomst van de Europese luchtvaart als ‘precair’.

Staten in Australië roepen noodtoestand uit
Zowel het Australian Capital Territory (ACT), het district van hoofdstad Canberra, als de staat Victoria riepen vannacht de noodtoestand uit. In Victoria duurt die vier weken, in ACT voorlopig een week. Ook grote bijeenkomsten van meer dan 500 mensen zijn verboden. Het aantal besmettingen in Australië bedraagt nu 300 en het land is bang dat het snel gaat oplopen.

Venezuela sluit aantal staten af
Venezuela heeft de hoofdstad Caracas en de staten Miranda, La Guaira, Zulia, Tachira, Apure en Cojedes in quarantaine gezet. President Nicolas Maduro sprak het land toe op tv: ‘Of we gaan in quarantaine of deze pandemie kan tragisch en pijnlijk eindigen voor Venezuela’. In de afgesloten gebieden is vanaf maandag al het werk opgeschort, afgezien van het werk in sectoren als gezondheidszorg, voedselvoorziening, transport, de politie en het leger.

De president riep iedereen op alleen naar buiten te gaan als het noodzakelijk is. De noodtoestand was vrijdag al opgeroepen in het land, ook zijn de scholen, restaurants en theaters gesloten. Er kan alleen eten afgehaald worden. Ook heeft het land, dat 17 gevallen telt, al vluchten verboden uit Europa, Panama, Colombia en de Dominicaanse Republiek.

Britse regering gaat ouderen in thuisquarantaine zetten
De Britse overheid werkt aan een plan om binnen enkele weken elke Brit ouder dan 70 jaar in thuisquarantaine te zetten. Als dat gebeurt zal het ‘voor een heel lange tijd zijn’ zei Matt Hancock, de minister van gezondheid. De regering gaat maandag ouderen alvast adviseren om ‘sociale afstand’ te houden. Het Verenigd Koninkrijk telt nu 1395 besmettingen, 40.279 mensen zijn getest.

Productie China daalt in snelste tempo sinds 30 jaar door virusuitbraak
De Chinese industriële productie heeft de afgelopen twee maanden behoorlijk last gehad van uitbraak met het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van het Chinese Nationale Bureau voor de Statistiek. De industriële productie daalde met 13,5% over januari en februari dit jaar ten opzichte van vorig jaar. Dat is het laagste niveau sinds 1990 en een enorme kanteling, afgezet tegen de groei met 6,9% groei afgelopen december.

Retailverkopen daalden met 20,5%, waar die in december nog 8% stegen. De investeringen namen af met 24,5% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Al omschrijft het statistiekbureau zelf de resultaten als ‘de economie heeft de impact van Covid-19 goed doorstaan’, de cijfers zijn allemaal nog veel lager dan analisten van te voren hadden verwacht.

Het vasteland meldde vandaag 16 nieuwe besmettingen, waarvan 12 ‘geïmporteerde’ gevallen waren in Shanghai, Peking, Guangdong, Yunnan en Gansu. Het land heeft sinds gisteren alle buitenlandse reizigers verplichte quarantaine opgelegd.

New York en Los Angeles sluiten restaurants en cafés
De burgemeesters van New York en Los Angeles hebben ook besloten om restaurants, cafés, bioscopen en nachtclubs te sluiten om de virusuitbraak in te dammen. Meer dan 50.000 restaurants, met circa 800.000 werknemers, zullen vanaf dinsdagochtend de rolluiken naar beneden laten.

Burgemeester Bill de Blasio van New York zei dat het geen makkelijk besluit was geweest: ‘Deze plekken vormen de hart en ziel van New York. Ze zijn onderdeel van wat het betekent New Yorker te zijn. Maar onze stad wordt ongekend bedreigd en we moeten antwoorden met een oorlogsmentaliteit.’ De VS telt momenteel 3734 besmettingen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: