Laatste nieuws coronavirus

Openbare leven in Nederland is vrijwel volledig stilgevallen

 Het wordt stil in Nederland de komende weken. Scholen, horeca en sportclubs moeten verplicht drie weken op slot. Na een weekend met veel overleggen, ging die kogel toch door de kerk. Het was vooral de oproep van medisch specialisten om scholen te sluiten die het tij deed keren.

Tandartsen behandelen alleen nog spoedgevallen in Nederland.
Grote kans dat iemand die de komende drie weken een afspraak bij de tandarts, mondhygiënist of orthodontist heeft, voor een dichte deur staat. Brancheorganisaties in deze sector adviseren hun leden tot 6 april alleen spoedgevallen te behandelen, mits zij niet besmet zijn met het coronavirus.

 Centrale bank van Nieuw-Zeeland verlaagt rente
De centrale bank van Nieuw-Zeeland heeft de rente verlaagd, in een poging de economische pijn van het coronavirus te verzachten. De rente gaat van 1% naar 0,25%, een niveau dat de bank ten minste een jaar lang belooft vast te houden. Als het nodig is gaat de centrale bank Nieuw-Zeelandse staatsobligaties opkopen.

Vrijwel alle rechtszaken opgeschort in Nederland.
Vrijwel alle rechtszaken worden vanaf dinsdag opgeschort vanwege het coronavirus. Dat meldt de Raad voor de rechtspraak. Alleen urgente zaken gaan door. Dit zijn zaken als voorgeleidingen, beslissingen over hechtenis en faillissementen. Rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges schorten alle andere zaken op.
De maatregel duurt tot 6 april. 

 Maaltijdbezorgers blijven leveren in Nederland.
Restaurants moeten sinds vanavond verplicht hun deuren sluiten, maar maaltijdbezorgers blijven de gerechten die daar bereid worden bezorgen. Marktleider Thuisbezorgd.nl noemt het zondagavond ‘niet aannemelijk dat de eten-bestelsite zal worden gesloten, conform ook het overheidsbeleid in andere Europese landen’. Ook Deliveroo en Uber Eats blijven maaltijden bezorgen.

 Ov-bedrijven tellen 50% minder reizigers
NS en de stads- en streekvervoerbedrijven hebben te maken met veel minder reizigers, en daarmee ook substantieel minder inkomsten. Afgelopen vrijdag, toen het advies aan Nederlanders om thuis te werken van kracht werd, lag het aantal passagiers 50% beneden normale niveaus. De verwachting is dat komende week het aantal reizigers verder zal teruglopen.

CBR schrapt alle examens en cursussen
CBR schrapt voorlopig alle theorie- en praktijkexamens, tussentijdse toetsen, rijtesten en cursussen. Dat heeft de organisatie zondag bekendgemaakt. De maatregel, die ook voor alle beroepsexamens geldt, is tot en met 31 maart van kracht.

Alle examens kunnen zodra dat kan kosteloos worden ingehaald. Om een run op examens na 31 maart te voorkomen, is het reserveren van examens en rijtesten voorlopig niet mogelijk, schrijft CBR.

Ministers bevestigen: scholen, horeca en sportclubs dicht
Ministers Bruno Bruins (Medische Zorg) en Arie Slob (Onderwijs) bevestigden zondagmiddag wat bijna een uur eerder al uitlekte: alle Nederlandse scholen, kinderopvangcentra, horeca en sportclubs gaan dicht. De maatregelen gelden in ieder geval tot en met 6 april.

Scholen, horeca en sportclubs in Nederland dicht
Alle scholen en kinderdagverblijven in Nederland blijven vanaf maandag dicht. Dat is besloten tijdens een overleg tussen het kabinet en onderwijsorganisaties, melden Haagse bronnen.
Ook horeca en sportclubs gaan dicht.

Duitsland voert extra grenscontroles in
Duitsland zou de grenzen met Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland gedeeltelijk willen afsluiten. Vanaf maandag acht uur is de maatregel van kracht, melden enkele Duitse media. De beperking zou niet gelden voor pendelaars en ook niet voor het transport van goederen.

 Nike gaat sportwinkels sluiten in West-Europa en VS
Sportmerk Nike sluit vanaf maandag al zijn winkels in de Verenigde Staten, Canada, West-Europa, Australië en Nieuw-Zeeland. De sportwinkels blijven in elk geval twee weken dicht, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNBC. De onderneming zegde de werknemers toe de lonen door te betalen tijdens de sluiting.
Winkels in Zuid-Korea, het grootste deel van China en Japan blijven wel open.

 Aantal doden in Nederland stijgt naar twintig
Het aantal Nederlandse doden als gevolg van het coronavirus is zondag gestegen van twaalf naar twintig. Er kwamen 176 nieuwe besmettingen bij, waarmee het totaal aantal bevestigde coronapatiënten is opgelopen tot 1135. Dat meldt het RIVM zondag.
De overleden patiënten variëren in leeftijd van 59 tot 94 jaar. De meesten zijn ouder dan 70 jaar en hadden onderliggend lijden. In totaal zijn 162 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis.

Bijna 200 nieuwe besmettingen in België
België meldt zondag dat er 197 nieuwe besmettingen met het coronavirus zijn. Het zijn opnieuw meer besmettingen dan een dag eerder. Er vielen in België tot nu toe vier doden, allemaal patiënten ouder dan 70 jaar.

Recordaantal doden in Italië binnen 24 uur

Het aantal doden in Italië door het coronavirus is zondag schrikbarend toegenomen. Er kwamen 368 doden bij, waarvan alleen al in Lombardije 252. Een absoluut record en een stuk meer dan op zaterdag, toen er in heel Italië 175 doden bij waren gekomen.

error: Kopiëren mag niet!