Directeur Sranan Fowru: “Prijs per kg kip zou al richting SRD 40 moeten zijn”

Het veevoerfabriek Vesu hanteert per 9 maart 2020 verhoogde prijzen. De Associatie Pluimveesector Suriname (APSS) sprak 2 weken geleden over een overschot aan slachtkippen waardoor de verkoopprijs daarvan beneden de kostprijs kwam te staan. Met de verhoging op voer zal er hieraan een eind komen. Peter van Dijk, directeur van Sranan Fowru, zegt tegenover Dagblad Suriname dat de pluimveehouders het heel moeilijk hebben. “We gaan allemaal failliet op deze manier. Alle boeren verkopen ver onder de kostprijs want er is nu een overschot aan kip. We gaan de prijzen moeten verhogen, maar de koopkracht is er niet. Dat betekent dat we onze producten ook niet kwijt kunnen. Hoelang we dit vol gaan houden weten we niet”, benadrukt Van Dijk.

Hij is van mening dat juist de producenten, die een bijdrage leveren aan de economie, kapot worden gemaakt. Voor nu hanteert Sranan Fowru per kg een prijs van SRD 31. “Dit is allang achterhaald. Het zou al richting SRD 40 per kg moeten zijn. Waarschijnlijk gaat het deze week al omhoog.” Van Dijk voegt daaraan toe dat zolang de wisselkoersen fluctueren, het onmogelijk is om een exacte verkoopprijs te noemen. “De ene keer hoor je dat de US$ gesteld is op SRD 9 en dan weer op SRD 14. Dit is een hele slechte situatie.”

Voor de kleine veehouder die voor eigen gebruik slachtkippen en doksen kweekt, is de verhoging voelbaar, echter is het geen reden om hiermee te stoppen, zegt een kippenkweker aan de krant. “Kuiken-, leg-, en groeivoer van 10 kg was SRD 40, nu kost het SRD 50. Slijpmeelmix van 10 kg is op SRD 25 gebleven. Ik kweek 10 kippen en 5 doksen. Per maand betaalde ik SRD 205 voor voer en nu moet ik SRD 250 betalen.” Deze kippenkweker noemt het desalniettemin voordeliger om zelf te kweken. “Buiten kost een slachtkip gemiddeld SRD 50 en een doks vanaf SRD 140.  De verhoging op voer is lastig, maar je komt goedkoper uit als je kijkt naar de prijzen van kip, kipdelen en doksen”, aldus de kleine veehouder.

KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: