Suriname en de rellen in India

India behoort tot de landen waarmee we nauwe diplomatieke banden hebben aangehaald. De Indiase president was twee jaar geleden nog op officieel staatsbezoek in ons land. De Hindoe-nationalistische partij BJP van premier Narendra Modi is nu aan de macht in India. De BJP staat voor Bharatiya Janta Party (Indiase Volkspartij). Sinds deze partij aan de macht is, zijn de bewegingen om van India een Hindoestaat te maken te maken groeiende. Segmenten binnen de BJP gaan ervan uit dat India van en voor de Hindoes is en dat er voornamelijk voor moslims geen plaats is in het land. Van 2001 tot 2014 was de huidige premier Modi de 14de chief minister van de deelstaat Gujarat. Modi’s rol bij de rellen in Gujarat in 2002, waar in drie weken tijd naar schatting duizend moslims werden gedood, is omstreden. Modi wordt ervan beschuldigd niets in de weg te hebben gelegd aan de agressie van de hindoes tegen de moslims. Bij de parlementsverkiezingen van 2014 leidde Modi de BJP naar een spectaculaire overwinning. Modi werd op 26 mei 2014 beëdigd als Minister-President van India.

De Bharatiya Janata-partij (BJP) is een van de twee belangrijkste hindoe nationalistische politieke partijen in India. Sinds 2014 leidt ze een coalitieregering in New Delhi, die in 2019 opnieuw een overtuigend mandaat behaalde. De jongerenorganisatie gelieerd aan de partij is Bharatiya Janata Yuva Morcha. De Sangh Parivar, waar de Bharatiya Janata-partij een belangrijk lid van is, is een groep van politieke partijen en organisaties die het hindoenationalisme en het hindoetva promoten. Hindoetva betekent “hindoeheid”. Hindoetva is een beweging die het hindoenationalisme promoot. De belangrijkste politieke partijen die het hindoetva aanhangen zijn de Bharatiya Janata Party, Shiv Sena en Akhil Bharatiya Jan Sangh. Het hindoenationalisme is een nationalistische ideologie die de moderne natie van India als een hindoeïstische natie ziet (“Hindu Rashtra”).

De onrust in India begon met een wet die aan alle mensen die naar India vluchten, het recht geeft om te opteren voor de Indiase nationaliteit behalve aan moslims. Deze wet is gehekeld door de moslimgemeenschap in India, gematigde Indiërs en partijen die India als een seculiere staat willen behouden. Een seculiere staat is een staat zonder een staatsgodsdienst en waar mensen van alle religiën onder omstandigheden van vrijheid en gelijkheid kunnen voortbestaan. In de stad New Delhi zijn nu rellen uitgebroken, waar de moslims zwaar de onderspit delven. Ze raken op de vlucht voor de Hindoes, die het zelf niet nalaten om de moskeeën en de Korans die daarin voorkomen te verbranden. De Indiase premier Modi heeft zich nog niet formeel uitgesproken en het geweld niet veroordeeld. Van de politie wordt gezegd dat die Hindoes actief helpt om de moslims aan te vallen. Of de politie staat inactief toe te kijken hoe huizen en zaken van moslims worden gesloopt en moslims worden aangevallen. Een rechter in India die kritiek had geuit op het geweld in de hoofdstad New Delhi is overgeplaatst naar een andere functie, meldde BBC donderdag. Het is al maanden onrustig in het land, sinds de omstreden immigratiewet werd aangenomen.

De onrust in India ontstond in december, nadat premier Narendra Modi een controversiële immigratiewet goedkeurde. Door die wet kunnen Islamitische minderheden uit buurlanden Afghanistan, Bangladesh en Pakistan niet de Indiase nationaliteit krijgen. Die mogelijkheid is er alleen voor niet-Islamitische minderheden uit die landen, zoals christenen, hindoes en sikhs. Onder meer de Verenigde Naties hebben zich tegen de wet uitgesproken. Volgens critici is de wet racistisch en ondermijnt deze de seculiere grondwet van India. Zondag braken er rellen uit in de Indiase hoofdstad tussen duizenden voor- en tegenstanders van de omstreden wet. De politie heeft geprobeerd de menigte met traangas en rookbommen uit elkaar te drijven. Inmiddels worden ook veel moslims op straat worden aangevallen. Tot nu toe zijn er minstens 37 mensen om het leven gekomen bij de rellen. Het zijn de dodelijkste rellen in India in tientallen jaren.

Suriname heeft een diplomatieke vertegenwoordiging op het hoogste niveau in India. Van de Surinaamse regering, die dwars door alle regimes een mondiaal kampioen is geweest in het uitdragen en beschermen van vrijheid van religieuze beleving, wordt verwacht dat die de Indiase regering oproept om de mondiale principes van gelijkheid en vrijheid van godsdienst te erkennen en deze te beschermen. En dat de minderheden in het land worden beschermd. Van de moslimorganisaties in het land wordt verwacht dat ze een petitie indienen bij de Indiase ambassades om hun afkeuring uit te spreken tegen het sektarisch geweld in India en dat de regering actiever dan nu moet ingrijpen om het geweld tot een eind te brengen. In India bestaat er onder de hindoes een afkeer tegen moslims. Deze afkeer heeft te maken met 800 jaren overheersing door moslims die van buiten (Turken, Mongolen, Perzische) kwamen. Ze vernietigden veel hindoetempels en –symbolen. De moslimoverheersing stopte 1858 in toen de Britten het land koloniseerden tot 1948. De afkeer tegen moslims is aan generaties overgedragen, onder meer door de pandits. Met de Brits-Indische immigratie kwam die afkeer mee naar Suriname. Door de inbreng van de geestelijken en een verstevigde relatie met het ‘thuisland’ (door tv en Bollywood) is de afkeer er nog in Suriname, vooral in de voormalig agrarische gebieden. India is voor 80% hindoe en 13% moslim. De moslims zijn 180 miljoen in omvang. Een totale uitroeiing van dit deel van de bevolking is moeilijk uit te voeren.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: