Tal van leraren verstoken van salarisaanpassing na behalen hoger diploma

Wilgo Valies (NPS), gewezen vakbondsleider en thans politicus, betreurt het dat het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur geen aandacht schenkt aan leraren die na een hogere opleiding behaald te hebben, geen aanpassing zien van hun salariëring. In gesprek met Dagblad Suriname attendeert Valies erop dat uitbetaling conform het behaalde diploma onderdeel is van de herwaardering van de leraren; het is iets waar de onderwijsgevenden recht op hebben. “En toch wordt er nog steeds niet onderhandeld met de leraren over de aanpassing van de loon. Daar wordt er helemaal niet over gesproken. Het kan absoluut niet dat leraren jaren moeten wachten voordat er een aanpassing komt. Als je op de lagere school lesgeeft en je behaalt een MO-A diploma dan moet je ook aan de hand van dat diploma beloond worden”, zegt Valies.

“Er heerst een zekere mate van ‘basja-cultuur’ op het ministerie, waar er eenzijdig gewerkt wordt. Niet alleen op het Onderwijsministerie valt dit op, maar ook op de overige ministeries. Zo is er een ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie dat erop zou moeten toezien dat onder andere de transportsector, waar de bussector onderdeel van is, vlekkeloos verloopt. Juist beweren de bushouders dat het directoraat Transport de vele problemen in die sector heeft verergerd. Evenzo bij de leraren. Er wordt niet geluisterd door de overheid. Wat we eigenlijk beogen met het herwaarderingsbesluit, is om leraren te stimuleren de hoogste opleiding te doorlopen ongeacht het niveau waar ze te werk zijn gesteld. Als iedereen de hoogste kwalificatie haalt, is dat in het belang van het onderwijs. Dus het gaat niet alleen om geld maar ook om kwaliteitsverbetering”, aldus Valies.

KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: