Soedeshchand Jairam: “Wat we nodig hebben, is niet alleen een goede CBvS-governor maar ook goed beleid en een betrouwbare regering”

Per 22 februari 2020 beschikt de Centrale Bank van Suriname (CBvS) over een nieuwe governor: Maurice Roemer. Waar hij volop draagvlak geniet bij de Surinaamse Bankiersvereniging (SBV), Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa), is de macro-econoom tevens politicus Soedeshchand Jairam (VHP) minder enthousiast over deze benoeming. In gesprek met Dagblad Suriname zegt Jairam dat de economische malaise in het land niet van de ene op de andere dag is ontstaan. De vraag is hoe Roemer de schade zal herstellen, terwijl president Desi Bouterse en zijn team rustig doorgaan met onder andere het stellen van verkeerde prioriteiten en het vergroten van het begrotingstekort.

“Wat we nu meemaken in het land, is een accumulatie van de gevolgen van het beleid, dat in de afgelopen 10 jaren is gevoerd; de USD-inkomsten zijn gedropt, investeringen blijven uit, Alcoa en FAI zijn weg, het begrotingstekort en corruptie nemen steeds toe, en er worden steeds meer leningen aangegaan. Wat we nu nodig hebben, is niet alleen een goede CBvS-governor maar ook goed beleid en een betrouwbare regering”, benadrukt Jairam. In het beleid en het gedrag van de regering ziet hij geen verbetering. Hij voorspelt daardoor geen economische boost met de benoeming van Roemer.

Naar zeggen van Jairam heeft de regering onbewust het signaal gegeven dat Suriname failliet is door aan de financiële middelen van de lokale banken te gaan. “Dit is een zeer ernstige situatie.” Jairam benadrukt dat Roemer ervan doordrongen moet zijn dat zijn lot zal veranderen op het moment dat hij zich door de politiek laat misbruiken, zoals dat bij de gewezen CBvS-governor Robert van Trikt is gebleken. Van Trikt is sinds 4 februari achter slot en grendel geplaatst naar aanleiding van ontoelaatbare handelingen. “De governor mag nimmer in dienst zijn van de politiek. Het gaat niet alleen om CBvS, ook de bankiersvereniging moet in staat zijn om het belang van de samenleving veilig te stellen”, aldus Jairam.

KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: